Rusların kafası karıştı

Düzenleyen:
Rusların kafası karıştı

DÜNYA Haberleri

Rus analist ve askerî uzmanlar, Vladimir Putin’in sürpriz çekilme kararını farklı şekilde yorumladı

Rusya lideri Vladimir Putin, 5.5 ay önce başlattığı Suriye harekâtına sürpriz bir kararla kısmen sona erdirdi. Rus uzmanlar çekilme kararını şu şekilde değerlendirdi:
Para bitmiş olabilir:  “İlk tepkim paranın bitmiş olabileceği” diyen analist Igor Sutyagin, “Bir ay önce birliklerimizin orada terörizme karşı nihai zafer kazanılana kadar kalacağı söyleniyordu. DAEŞ’e ne oldu, sonu getirildi mi? O zaman neden çekiliyorsunuz? Ama yine de Rusya’nın üsleri sonsuza kadar orada kalıyor. Ne zaman istenirse yeniden dönebiliriz” dedi.
Kazançlıyken çıktık:  Bu adımın ABD ve Suriye yönetimi ile anlaşma dahilinde atıldığını düşünen analistlerden Gleb Pavlovski, “Rusya bazı hedeflere ulaştı. Suriye ordusu pozisyonunu güçlendirdi. Putin, Suriye politikasında kazançlı pozisyonda iken çıkarak doğru yapıyor” yorumunda bulundu.
Afganistan’ı yaşamadık : Moskovski Komosmoltes’in manşetindeki Olga Bojyeva imzalı analizde, “Putin politik açıdan kazançlı karar verdi. Afganistan’da ABD’nin haline düşmeden çekiliyor” denildi.
ABD ile müzakere ihtimali var:  Carnegie Moskova Enstitüsü’nden Aleksey Maleşenko, “ABD ile müzakere sinyali var gibi gözüküyor. Rusya rasyonel ama riskli karar aldı. Doğru karar olup olmadığına, Suriye’deki gidişata bakarak karar vereceğiz” dedi.
 Prestij sağladık:  Askeri uzmanlardan Anatoli Hramçihin: “Putin’in Suriye’ye girmekteki başlıca amacı Rusya’nın prestijini sağlamak ve Batı’yı kendisi ile eşit şartlarda konuşmaya zorlamaktı. Bu hedefe ulaşıldı.”
Yeni silahları denedik:  Kommersant gazetesi operasyonlarda Kremlin’in ana hedeflerinden birisinin bazı silahların savaş şartlarında denenmesi olduğunu ve bunu da başarıyla gerçekleştirdiklerini yazdı.
 Barış gücü liderliğine soyunduk:  Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, “Rusya, Suriye’de barış gücü liderliğine soyundu. ABD ve Avrupa’da toplumsal düşünceleri değiştirdik” yorumunda bulundu.
Ayrıca bazı Rus uzmanlar, Rusya lideri Putin’in, Esad’a “Sonsuza kadar senin için savaşamayız, Cenevre’de masaya otur ve uzlaş” mesajı verdiğini düşünürken, bir kısım uzman ise Putin’in kafasındakileri öğrenmek için “bekle gör” politikasının izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...