Terör Avrupa'yı kalbinden vurdu

Düzenleyen:
Terör Avrupa'yı kalbinden vurdu

DÜNYA Haberleri

PKK ve DHKP-C’nin hamisi Belçika terörle tanıştı. Brüksel havalimanında iki, metroda da bir patlama oldu. Saldırıyı DAEŞ üstlendi

Türkiye’nin itirazlarına rağmen terör örgütü PKK’ya başkent Brüksel’de çadır açtıran, hatta polis koruması bile veren, aynı şekilde DHKP-C’li teröristleri eli kolu serbest dolaştıran Belçika, dün terörle tanıştı. İlk olarak AB’nin başkenti Brüksel’in Zaventem Havalimanında sabah peş peşe iki patlama meydana geldi. DAEŞ’in üstlendiği Brüksel’deki uluslararası havalimanında yaşanan çifte patlama, bölgede büyük paniğe sebep oldu. Havalimanı apronu ve terminal binasında yaşanan patlama öncesi silah sesleri duyuldu. Patlamalardan birisine intihar saldırısı sebep oldu. Havalimanında tam anlamıyla can pazarı yaşandı. İnsanlar panik içinde patlama sesinin geldiği yerin aksi istikametine koştu. Patlamada 14 kişi ölürken 100’e yakın kişi de yaralandı. Yaralılar arasındaki Türk vatandaşı Ferhat Önder’in durumunun ağır olduğu bildirildi. Havalimanı hava trafiğine kapatıldı, uçaklar Hollanda’ya yönlendirildi. 
METROYU DA KANA BULADILAR
Dünya havalimanındaki saldırının şokunu atlatamadan bu sefer şehir merkezinde bir metroda patlama yaşandı. Maelbeek metro istasyonundaki patlama sonrası Brüksel’deki bütün metro istasyonları kapatıldı. AB kurumlarına 500 metre uzaklıktaki Schuman Meydanına yakın bir yerde meydana gelen metro saldırısında 20 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda 70’e yakın kişi de yaralandı. Brüksel Havalimanı’nda yapılan aramada patlamamış bir intihar yeleğinin bulunduğu açıklandı. 
Terör Avrupa'yı kalbinden vurdu

NÜKLEER SANTRAL TAHLİYE EDİLDİ
Brüksel’e 100 kilometre mesafedeki Liege şehri yakınlarındaki Tihange Nükleer Santrali tahliye edildi. Ancak bu tahliyenin sebebi açıklanmadı. Yaşanan terör olaylarının ardından Belçika’nın tamamında güvenlik alarmı seviyesi en yüksek olan 4’e çıkarıldı. Belçika Zaventem Havalimanı’nın Twitter hesabından “havalimanına gelmeyin” çağrısı yapıldı. Brüksel ulaşım otoritesi de bütün metro sisteminin kapatıldığını açıklarken, Britanya ile anakara arasındaki demir yolunu işleten Euro Star da Brüksel’e seferlerin iptal edildiğini duyurdu. Avrupa Komisyonu da çalışanlarına evlerinde kalması yönünde çağrıda bulundu. Belçikalı yetkililer de halkın kalabalık ortamlardan uzak durmasını istedi. Aynı uyarı İngiliz hükümetinden bu ülkede yaşayan İngiliz vatandaşlarına yönelik geldi ve onlardan da evden çıkmamaları istendi. 
YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ
Saldırıların ardından yayın yasağı getirildi. Yasak öncesinde ceset fotoğrafları yayınlamayan medya böylece resmen engellenmiş oldu. Türkiye’de yaşanan saldırılarda Belçika basını, ölü ve yaralıların fotoğraflarını paylaşmış ve eleştirdiği yasağa uymamıştı. Türkiye’nin yayın yasağına Avrupa ülkelerinden “basın susturulamaz’ tepkileri gelmişti. Bu arada saldırıların ardından cep telefonlarıyla iletişimde problemler yaşandı. Belçika Kriz Merkezi, vatandaşlarından internet üzerinden iletişim kurmalarını internette video ve müzik dinlememelerini istedi.
THY UÇAĞI O SIRADA APRONDAYDI
Türk Hava Yolları’nın (THY) uçağı, terör saldırısının meydana geldiği Brüksel Havalimanı’ndan kalkış yapamadı. Patlamanın yaşandığı saatlerde yolcu alımını bitiren ve körükten ayrılan, Türk Hava Yollarının Brüksel- İstanbul seferini yapan A 321 tipi TK 1942 sefer sayılı uçak, Brüksel Havalimanı’ndan kalkamadı. Brüksel seferini yapan THY’nin TK 1937 sefer sayılı uçağı da Liege Havalimanı’na yönlendirildi. İlerleyen saatlerde ise THY’nin Brüksel seferleri iptal edildi. Bu arada, İstanbul Taksim’deki Belçika Başkonsolosluğu ile Ankara’daki Belçika Büyükelçiliği kapatıldı.
FEDERICA MOGHERINI AĞLADI
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel'de düzenlenen saldırıları Ürdün'ün başkenti Amman'da öğrendi. Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cudah'la basın toplantısı yaptığı sırada acı haberi alan Mogherini, “Avrupa için çok üzüntü verici bir gün” dedi. Konuşurken gözyaşlarını tutamayan Mogherini, toplantıyı bitirip odayı terk etti.

 Belçika Başbakanı Michel: ÜLKEM İÇİN KARA BİR GÜN

Brüksel havalimanında peşpeşe patlayan bombalar sonrası ortalık bir anda ana baba gününe döndü. Olayın hemen ardından kameraların karşısına geçen Belçika Başbakanı Charles Michel halkına seslenerek, sağduyulu ve sakin olmaya çağırdı. Michel, “Korktuğumuz başımıza geldi. Vahşi, kör ve korkakça bir saldırı. Bugün ülkemiz için kara bir gün. Soğukkanlı, birlik ve dayanışma içinde olmalıyız. Teröre yenilmeyeceğimizi birbirimize kenetlenerek göstermeliyiz” dedi.

Her yerde alarm 

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki patlamaların ardından birçok Avrupa ülkesinde güvenlik seviyesi en üst seviyeye çıkarılarak alarma geçildi. Son bir haftadır güvenlik tedbirlerini artırdığı bilinen İngiltere’de Başbakan David Cameron, Brüksel’deki patlamaların ardından bakanları ve güvenlik yetkililerini acil durum toplantısına çağırdı. Londra ve Brüksel arasındaki uçuşlarla hızlı tren seferlerinin de durdurulduğu duyuruldu. Aynı şekilde Almanya’daki çeşitli havalimanlarında güvenlik tedbirlerinin artırıldığı bildirildi. Almanya’nın en büyük havaalanı Frankfurt Havalimanı’nda güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı. Çevre şehirlerden polis takviyesi yapıldı. Avusturya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’nde havalimanı ve metrolarda güvenlik en üst seviyeye çıkarıldı. Viyana Uluslarası Havalimanı Sözcüsü Peter Kleemann, Brüksel’deki patlamalardan sonra ek polis kontrollerinin devreye girdiğini açıkladı. 
AB LİDERLERİ: BİRLİKTEYİZ
Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, ortak açıklamayla Brüksel'deki terör saldırısını kınadı. Açıklamada, saldırının Avrupa'nın demokratik toplumuna karşı yapıldığı vurgulanarak şöyle denildi: "Bu son saldırı Avrupa değerlerini ve hoşgörüsüzlerin saldırısına karşı hoşgörüyü savunma azmimizi güçlendirmiştir. Kin, aşırı şiddet ve terörizme karşı sarsılmaz şekilde birlikte olacağız."

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...