Beyaz Saray'a çağrı: 'İsrail'e yardımı durdurun'

Düzenleyen:
Beyaz Saray'a çağrı: 'İsrail'e yardımı durdurun'

DÜNYA Haberleri

İsrail'in kadın çocuk demeden Filistinlileri katletmesine tepki yağdı. BM, "Sivil Filistinlilerin öldürülmesi cinayettir, yargısız infazdır" dedi. ABD'li Senatör Leahy, "Beyaz Saray İsrail'e yardımları durdurmalıdır" diye tepki gösterdi.

21 yaşındaki Filistinli Abdulfettah eş-Şerif ve yine 21 yaşındaki Remzi el-Kasravi'nin İsrail askerleri tarafından sokak ortasında kameraların önünde yaralı oldukları halde başlarından vurularak öldürülmesi ve İsrail mahkemesinin de öldüren askerler için "yeterli delil yok" diyerek beraat kararı vermesi dünyanın tepkisini çekti. İsrailli askerlerin sudan sebeplerle kadın çocuk demeden Filistinli sivilleri öldürmesine BM ve ABD'den de tepki geldi. BM Hukuk Dışı, Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Christof Heyns, yerde yaralı halde yatan Filistinli genci kameralar önünde başından vurarak öldüren İsrail askerini cinayet işlemekle suçladı. İki Filistinli gencin öldürülmesi olayını hatırlatan Heyns, olayın ardından ortaya çıkan görüntülerin, Filistinli gencin öldürülmesinin yargısız infaz olduğunu bütün açıklığıyla ortaya koyduğunu söyledi. Heyns, "Tehdit teşkil etmeyen birini vurmak cinayettir" dedi. Filistinli gencin öldürülmesini "yargısız infaz" olarak nitelendiren Collville, bunun bir ilk olmadığını, rahatsız edici sayıda Filistinlinin öldürülmesinin ve İsrail güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanmasının son derece endişe verici olduğunu söyledi. İsrail askerinin yargılandığı davaya bakan hakimin, olayla ilgili "makul şüphe var ancak yeterli delil yok" açıklaması tepkilere neden olmuştu. Öte yandan, ABD'li Senatör Patrick Leahy de, "İsrail askerlerinin Filistin halkına yönelik yargısız infazları araştırılmalıdır. Bu kesinleşirse İsrail'e yardımlar durdurulmalıdır" dedi. Bu sözler İsrail Başbakanı Netanyahu'yu kızdırdı. Netanyahu, "İsrail askerleri ve güvenlik güçleri katil değildir, bilakis canlarını ve masum sivilleri korumaktadır" derken, bu sözler Filistin cephesinde de, "Netanyahu saçmalıyor" tepkilerinin oluşmasına yol açtı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...