Azerbaycan ve Ermenistan, Dağlık Karabağ için el sıkıştı

Düzenleyen:
Azerbaycan ve Ermenistan, Dağlık Karabağ için el sıkıştı

DÜNYA Haberleri

Azerbaycan ve Ermenistan liderleri, Dağlık Karabağ'da ateşkesin kapsamının genişletilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 2 - 5 Nisan tarihleri arasında yaşanan şiddetli çarpışmaların ardından ilk kez dün akşam Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya geldi. Liderler, ABD, Rusya ve Fransa'nın arabuluculuğunda görüştü.

ATEŞKES İYİLEŞTİRİLECEK, KAPSAMI GENİŞLETİLECEK

Liderler ateşkesin iyileştirilip kapsamının genişletilmesini kararlaştırdı. Ayrıca ateşkesin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından denetlenmesi konusunda uzlaşmaya varıldı.

YENİ MÜZAKERE TURU HAZİRANDA

Soruna kalıcı ve barışçıl bir çözüm bulunması amacıyla haziranda yeni bir müzakere turuna başlama kararı alındı.

ANLAŞMA SEONRASI ŞEHİT HABERİ GELDİ

Ancak anlaşma haberinin ardından bir şehit haberi daha geldi. Ermenistan-Azerbaycan temas hattında çıkan çatışmada Azerbaycan ordusundan 1 asker hayatını kaybetti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, 17 Mayıs tarihinde temas hattında Natig Tahirli isimli askerin Ermenistan askerlerinin açtığı ateşle şehit düştüğü bildirildi. Bakanlık yetkilileri şehidin ailesi ile yakınlarına taziye dileklerini iletti.

Savunma Bakanlığı, bundan sonra meydana gelecek olaylardan Ermenistan yönetiminin sorumlu olacağını vurguladı.

NİSANDA BAŞLAYAN ÇATIŞMALARDA 110 ASKER VE SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Dağlık Karabağ'da nisan ayı başında başlayan çatışmalarda her iki taraftan en az 110 asker ve sivil hayatını kaybetti.

ON YILLARDIR ÇÖZÜM BEKLEYEN KRİZ

SSCB eski cumhuriyetleri Azerbaycan ve Ermenistan arasında on yıllardır Dağlık Karabağ nedeniyle gerginlik sürüyor. Dağlık Karabağ 1990'lı yılların başında Ermenistan'ın desteğiyle Azerbaycan'dan bağımsızlığını ilan etmişti.

30 BİN KİŞİ CAN VERMİŞTİ

1988 – 1994 yılları arasında yaşanan savaşta 30 bine yakın kişi can vermişti. Rusya, Dağlık Karabağ krizinde Ermenistan'ın hamisi konumunda.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...