Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Cameron: Türk halkına yönelik söylemler korkunç

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Cameron: Türk halkına yönelik söylemler korkunç

DÜNYA Haberleri  / AA

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkenin AB'den ayrılması için kampanya yürüten grupların Türk halkından söz etme biçimlerini "kaygı verici" ve “korkunç” bulduğunu söyledi. Cameron geçen hafta, İngiltere'nin AB'den ayrılmasını isteyenlerin "76 milyonluk Türkiye AB kapısında" diyerek seçmenleri korkutması nedeniyle, "Türkiye bugünkü ilerleme hızıyla giderse, tahminen 3000 yılı civarında AB'ye girer" demişti.

Cameron, Londra merkezli "The Muslim News" internet sitesinin editörü Ahmed Versi'ye verdiği özel röportajda, Türkiye'nin İngiltere'deki AB referandumu için yürütülen kampanyalarda gündeme getirilme biçimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Cameron "Ayrılma kampanyasının bu referandumda Türk halkından söz etme biçimi kaygı verici buluyorum. Kullandıkları bazı malzemeler, Türk halkını suçlu veya terörist gibi resmetmeleri, samimi söylüyorum, korkunç. İnsanları korkutma yolları pek çok İngiliz Müslümanı da incitiyor. Bence bu çaresizliklerinin göstergesi" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olarak da AB'yi genişletmeye dönük her kararın bütün üye ülkelerin ve ulusal parlamentoların oy birliğini gerektirdiğini kaydeden Cameron "Hepimizin veto hakkı var. Fransa Türkiye'nin AB'ye girmesini referanduma götüreceğini zaten söyledi. Bugün Fransız halkının yüzde 75'i bu üyeliğe karşı. Türkiye on yıllardır AB'ye girmeyi istiyor. Açık ki bu yakın zamanda gerçekleşmeyecek" yanıtını verdi.
 

“AB’DEN AYRILMAK RİSK”
İngiltere'nin AB'den ayrılması için kampanya yürüten grupların, AB üyeliğinin İngiltere'nin güvenliğini tehdit ettiği şeklindeki iddialarıyla ilgili de Cameron, "AB vatandaşları için de tam bir sınır kontrolü yapıyoruz. O nedenle AB üyeliğinin teröristlerin İngiltere'ye ellerini kollarını sallayıp girmelerine imkan verdiğini veya terörü önlemek için sınır kontrollerini güçlendirmemiz gerektiğini iddia etmek saçma" değerlendirmesini yaptı.

İngiltere'nin AB üyeliğinin Avrupa çapındaki istihbarat paylaşımından yararlanması anlamına geldiğini ve bunun kendilerine, ülkeye kimi sokup kimi sokmayacaklarına karar verme imkanı sağladığını anlatan Cameron, "Avrupa ülkeleri arasındaki sıkı işbirliği hayati önem taşıyor. Eğer AB'den ayrılırsak bu bilgilere erişimimiz azalacak. Bu da ulusal güvenliğimiz için ciddi bir tehdit teşkil edecek. Bu, içinden geçtiğimiz çok tehlikeli dönemde almamamız gereken bir risk" diye konuştu.

TÜRKİYE REFERANDUMA MALZEME YAPILDI
İngiltere'de 23 Haziran'da yapılacak referanduma giden süreçte yürütülen kampanyalarda Türkiye'nin AB üyeliği seçmenlerin kararlarını etkilemek için kullanılıyor.

Ülkenin AB'den ayrılmasını isteyen "Ayrılığa Oy Ver" kampanyasının yetkilileri, "76 milyonluk Türkiye AB kapısında" diyerek seçmenleri korkutuyor. Türkiye, ayrılık destekçilerinin hazırladığı posterlerde de kullanılıyor. İngiliz pasaportunun AB'ye açılan bir kapı gibi resmedildiği posterlerde, "76 milyonluk Türkiye, AB'ye katılıyor. Ayrılığa Oy Ver, denetimi yeniden eline al" ifadesi yer alıyor.

"Ayrılığa Oy Ver" kampanyasının resmi internet sitesinde de "İngiltere Başbakanı David Cameron'a Türkiye konusunda güvenilemeyeceğinin" kaydedildiği bir videoya yer veriliyor. Videoda, Cameron'ın parlamento komisyonunda yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin üyeliğinin gündemde olmadığını" söylediği ancak daha önceki Türkiye ziyaretinde "AB üyeliğine tam destek verdiklerini" ifade ettiğine dikkat çekiliyor.

Cameron'ın başını çektiği, ülkenin AB üyeliğinin devam etmesini isteyen "Britanya Avrupa'da Daha Güçlü" kampanyasından yana olanlar ise Türkiye'nin AB üyeliğinin öne sürülmesinin "saçma" olduğunu, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin yıllar süreceğini dile getiriyor.

Cameron, geçen hafta sonu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye için “1987’de başvurdular. Bugünkü ilerleme hızıyla AB’ye girmeleri en son tahminlere göre 3000 yılı civarında olur muhtemelen” ifadelerini kullanmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...