Amerika, Suriye'yi 6'ya bölmek istiyor

Düzenleyen:
Amerika, Suriye'yi 6'ya bölmek istiyor

DÜNYA Haberleri

Muhalifleri kendi yanına çekmeyi hedefleyen ABD, Suriye’nin güneybatısında da ateşkes uygulanması için Rusya ile anlaştı. ABD önümüzdeki 7 yıl içinde Suriye’de 6 federal bölge oluşturmak istiyor

ÇETİNER ÇETİN ANKARA - ABD ile Rusya sürpriz bir şekilde Dera ile Kuneytra illerinin de dâhil olduğu Suriye’nin güneybatısında ateşkesin uygulanması için anlaşmaya vardı. G20 zirvesinin yapıldığı Almanya’nın Hamburg şehrinde açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Ürdün’ün de dâhil olduğu söz konusu ateşkesin bugün saat 11.00’den itibaren devreye gireceğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ABD, söz konusu bölgede bulunan bütün grupların ateşkese uyup uymadıklarını kontrol edecek” dedi. ABD’nin planını Rusya’ya kabul ettirerek Suriye iç savaşı konseptine dönük ilk hamlesini yaptığını belirten diplomatik kaynaklar ABD’nin, Türkiye’yi sürecin dışında bırakmayı ve Suriyeli muhalifleri kendi potasına çekmeyi hedeflediğini öne sürüyor.

İRAN’IN GARANTÖRÜ RUSYA
ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya lideri Vladimir Putin, G-20 Zirvesi sırasında ilk defa yüz yüze görüşmesini değerlendiren diplomatik kaynaklar, “ABD, uzun bir sürenin ardından ilk defa savaşın sürdüğü Suriye’de şiddetin azaltılması yönünde resmî bir anlaşmanın parçası oldu. Bu, Obama döneminde Suriye politikasında pasif kalan ABD, yeni süreçte Rusya ile uzlaşarak yol almaya çalışacağının ilk sinyali” yorumunda bulundu. ABD ile Rusya arasındaki görüşmelerde İran’ın pozisyonu konusunda ise Putin’in mevkidaşı Trump’a 7 noktada garanti verdiği kaydedildi.

6 FEDERAL BÖLGE TEKLİFİ
ABD, çatışmasızlık bölgelerinin dışında önümüzdeki 7 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanan ve Suriye’nin 6 federal bölge hâlinde yönetimini esas alan bir plan teklifinde bulundu. Ancak Rusya sadece 4 bölgeye sıcak baktığını bildirdi. Taraflar mutabakata varamazken ekim ayı sonuna kadar müzakereler için iletişim hâlinde olmak için anlaştı.

ABD KARAR DEĞİŞTİRDİ
Washington yönetiminin, Suriye Devlet Başkanı Esad’a ilişkin tutumunda değişiklik olmadığını belirten Tillerson, “Suriye’nin politik geleceğinde Esad ailesinin bir yeri olduğunu düşünmüyoruz” dedi. Ancak Tillerson herhangi bir görev devri veya Esad’ın görevden çekilmesine ilişkin bir karara varılmadığını da sözlerine ekledi. Esad’ın gitmesine yönelik Rusya’dan bir talebi olmayan ABD’nin, Rusya ile yapılan son görüşmede de daha çok Trump’ın seçim kampanyasında vadettiği “DAEŞ’in bitirilmesi” konusu üzerine yoğunlaştığı öğrenildi. 

AFRİN’E KORİDOR TALEBİ
Öte yandan Orta Doğu diplomasi koridorlarında ABD’nin Rusya’nın gözetiminde Afrin’e bir koridor istediği ancak Rusya’nın kabul etmediği ifade ediliyor. Geçtiğimiz hafta Rus yetkililer, ABD’nin koridor açarak Afrin’deki PYD ile doğrudan iletişime geçerek bu bölgedeki kontrolü tek elden yürütmek istedi. Ancak Moskova’nın bu teklife sıcak bakmadığı öğrenildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...