'KYB referandumdan desteğini çekti' iddiasına Talabani'den yalanlama

Düzenleyen:
'KYB referandumdan desteğini çekti' iddiasına Talabani'den yalanlama

DÜNYA Haberleri

Daha önce 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumuna desteğini açıklayan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)'nin şimdi de referandumunun iptali için uluslararası toplumun sunduğu teklifin dikkate alınmasını istediği öne sürüldü.Öte yandan (KYB) Genel Sekteri Celal Talabani'nin oğlu Pavel Talabani, referandumun erteleneceğine dair açıklamanın kendisine ait olmadığını belirterek, iddiaları yalanladı. Bağdat'la uzlaşma için gönderilen Kürt heyetin KYB'li heyeti üyesi Sadi Pire de "KYB olarak referandumda evet diyeceğiz.” dedi.

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani genel sekreterliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), 25 Eylül referandumunun iptal edilmesi için uluslararası toplum tarafından sunulan teklifin dikkate  alınması uyarısında bulundu.KYB Politbüro Sorumlusu Mela Bahtiyar tarafından yapılan yazılı açıklamada, "KYB olarak, dünya, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin içerisinde olduğu durumu göz önünde bulundurarak, dost ülkeler ve Birleşmiş Milletler'in (BM) sunduğu teklifin dikkate alınması gerektiği kanaatindeyiz. Teklifin dikkate alınması, halkımızın gerçekleştirmek istediği stratejik hedeflere hizmet ediyor."  ifadeleri kullanıldı.Bahtiyar, KYB'nin bu görüşünü Sabah saatlerinde Kürdistan Demokrat  Partisi (KDP) Politbürosu ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut  Barzani'ye ilettiklerini aktardı.

Süleymaniye ve Kerkük kentinde güçlü bir tabana sahip olan KYB'nin  referanduma 48 saat kala böyle bir açıklama yapması, Barzani'ye desteğini çektiği  şeklinde yorumlanıyor. Açıklamanın sandıklarda hayır oyunun çıkma ihtimalini  artıracağı iddia ediliyor.IKBY Parlamentosu'nda 18 milletvekiline sahip KYB, 25 Eylül  referandumunda Barzani'ye en çok destek veren 2'nci parti konumundaydı.

TALABANİ ERTELEME İDDİALARINI YALANLADI

Öte yandan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekteri Celal Talabani'nin oğlu Pavel Talabani, referandumun erteleneceğine dair açıklamanın kendisine ait olmadığını belirterek, iddiaları yalanladı. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekteri Celal Talabani'nin oğlu Pavel Talabani, referandumun erteleneceğine dair açıklamanın kendisine ait olmadığını belirterek, iddiaları yalanladı. Pavel Talabani, söz konusu açıklamanın kendisine ait olmadığını ve bu iddianın asılsız olduğunu söyledi.

Öte yandan Pavel Talabani’nin resmi Facebook sayfası üzerinden, “IKBY ve Kürdistan Demokrat Partisi'nce (KDP) referandumun ertelenmesi konusunda Birleşmiş Milletler, ABD, Fransa ve İngiltere'nin sunduğu teklif en iyi çözümdür. Kısa bir süre içerisinde tüm sorunların çözülmesi için Bağdat ile görüşmelere geçilecek. Eğer bu görüşmeler başarıya ulaşmazsa o zaman uluslararası toplumun desteğiyle bağımsızlık referandumuna gidilecek.” açıklaması yapılmıştı. Ancak açıklama, bir müddet sonra yayından kaldırıldı.

REFERANDUMDA 'EVET' DİYECEĞİZ

Bağdat'la uzlaşma için gönderilen Kürt heyetin KYB'li heyeti üyesi Sadi Pire de, "Referandumun  ertelendiği yönünde iddialar oldu. Bun iddiaların aslı yok. Biz KYB olarak dün  toplantımızı yaptık ve referandum konusunda ABD, BM, Türkiye, İran, Fransa ve  Suudi Arabistan’ın tutumunu değerlendirdik.” diye konuştu.

"Bunları ciddi almak zorundayız." diyen Pire, "Bağdat ile birlikte  kalmak için yeterli garantiler varsa bu değerlendirilebilir dedik ancak baktı ki  tüm sözler sadece yer değiştiriyor." değerlendirmesinde bulundu.Pire, "Bağdat’ta yaptığımız görüşmeleri Kürt liderliğine de  ileteceğiz. Kararı orası verecek. KYB olarak referandumda  evet diyeceğiz.” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...