Katalonya'da tarihi gün! Güvenlik önlemleri üst seviyede

Düzenleyen:
Katalonya'da tarihi gün! Güvenlik önlemleri üst seviyede

DÜNYA Haberleri

İspanya'dan tek taraflı bağımsızlık ilanı için toplanacağı sanılan Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosunda olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Avrupa Birliği'nin devleri Fransa ve Almanya, Katalonya'nın bağımsızlığına karşı olduklarını ilan etti.

Dünya ve Avrupa'nın gözü-kulağı bugün İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya'da. Katalan lider Carles Puigdemont, bugün sabah kabinesiyle kritik bir toplantı yaptı. Konuşmasını hazırlayan Puigdemont, Türkiye saatiyle 19.00'da parlamentoda kürsüye çıkacak.

Katalonya'daki gelişmelere uluslararası haber ajansları yoğun ilgi gösteriyor. Kentte güvenlik önlemleri de üst seviyede. Yerel polis gücünün rögar kapaklarını açıp kontrol etmesi dikkat çekti.

Yerel polis, parlamentonun bulunduğu Ciutedella Parkı'nın kapılarını dün geceden itibaren girişlere kapattı. Söz konusu park, normal zamanlarda halka açık bir alan. Park çevresindeki yolları da trafiğe kapatan güvenlik güçleri, kimlik kontrolü yaparak kent sakinlerinin geçişine izin veriyor.

Çoğunluğunu bağımsızlık yanlılarının oluşturduğu gruplar, öğleden sonra parlamento önünde toplanmaya başladı. Traktörleriyle Barcelona'ya gelen çok sayıda bağımsızlık taraftarı çiftçi, caddelerden geçti. Polis, grupları birbirine yaklaştırmamaya çalışacak.

Valencia'da dün aşırı sağcılar bağımsızlık yanlılarına saldırmış ve çıkan kavga kameralara yansımıştı.

48 saat süre var

Bir Katalan milletvekili, BBC'ye Puigdemont'un tek taraflı bağımsızlık yerine sembolik bir konuşma yapacağını söyledi.

Katalan lider bağımsızlık ilan etse de etmese de milletvekillerinin önünde 48 saatlik bir süre başlayacak. Bu iki günde parlamento bağımsızlık ilan edebilir.

Barcelona Belediye Başkanı Ada Calou da, Katalan lider Puigdemont'tan bağımsızlık ilan etmemesini istedi.

AB'den arka arkaya mesajlar

Katalonya halihazırda ikiye bölünmüş durumda. Bir tarafta bağımsızlık isteyenler var, diğer tarafta ise İspanya'dan ayrılmaya karşı çıkanlar. Hafta sonu bağımsızlığa karşı çıkan binlerce insan, sokaklara döküldü.

Madrid yönetimi, tek taraflı bir bağımsızlık ilanı halinde Katalonya'nın özerkliğini askıya alacağını daha önce duyurmuştu.

Avrupa Komisyonu, bugün yaptığı açıklamada taraflara diyalog çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği'nin (AB) devleri Fransa ve Almanya da, bağımsızlığa karşı olduklarını duyurdu. Fransa, bağımsız bir Katalonya'yı tanımayacağını açık bir şekilde ilan etti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...