Prens Selman’a İsrail desteği

Prens Selman’a İsrail desteği

DÜNYA Haberleri

İsrail Başbakanı Netanyahu, Kaşıkçı cinayeti sonrası ABD Başkanı Donald Trump’ı arayıp “Prens Selman’la olan ilişkini koru” dedi. “Kaşıkçı cinayeti çözülsün ancak Suudi Arabistan’ın istikrarı sürsün” diyen Netanyahu, İran’ı hedef gösterdi.

Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki Başkonsolosluğunda öldürülmesinin ardından eleştiri oklarını üzerine toplayan Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a İsrail’den peş peşe destek geliyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sonraki süreçte ABD Başkanı Donald Trump’tan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a destek istediği öne sürüldü. Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan habere göre cinayetin ardından Netanyahu, Trump’la yaptığı görüşmede “Prens Selman’la olan ilişkisini koruması” yönünde tavsiyede bulundu.

İRAN’I HEDEF GÖSTERDİ
Bulgaristan’a resmi ziyarette bulunan Netanyahu burada yaptığı konuşmada, Kaşıkçı’nın öldürülmesini korkunç bir şey olduğunu belirleterek “Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda olan korkunç bir şeydir ve gerektiği şekilde ele alınmalıdır. Yine de aynı zamanda diyorum ki, Suudi Arabistan’ın istikrarının sürmesi dünya, bölge için çok önemlidir” dedi. “Her iki hedefi gerçekleştirmek için bir yol bulunması gerektiğini düşünüyorum” diyen Netanyahu, “Çünkü İran daha büyük bir problemdir ve İran’ın geçen birkaç haftada Avrupa’da yaptığı faaliyetlerine devam etmemesini sağlandığından emin olmalıyız” ifadelerini kaydetti. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz de benzer bir açıklama yaparak gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesinin aşağılık bir şey olduğunu ancak İsrail’i asıl ilgilendiren meselenin Körfez’de İran’a karşı bağları güçlendirmek olduğunu söyledi.

PRENSİ 50 YILDIR BEKLİYORLARMIŞ!
Kaşıkçı cinayetinde okların gösterdiği Prens Selman’la ilgili geçtiğimiz hafta İsrailli yazar Tsvaya Greenfield destek çıkan bir yazı kaleme almıştı. Greenfield, Haretz gazetesinde “Prens Selman, İsrail’in 50 yıldır beklediği lider. Kaşıkçı olayında Selman’la ters düşülmemesi gerekir. Selman’ın izole edilmesi İsrail için yıkım olur” diye yazmıştı. Bir başka İsrailli yazar Herb Keinon da Prens Selman’a destek veren ifadeler kullanmıştı. Keinon, Jerusalem Post gazetesinde “Selman’ın zarar görmesi Tel Aviv’in çıkarlarına uyumlu olmaz” diye yazmıştı.

ABD’nin tepeye yerleştirdiği isim!
ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından Washington yönetiminin desteğini arkasına alan Prens Muhammed bin Selman kısa süre içinde Suudi Arabistan’da kontrolü ele geçirmişti. Suudi Arabistan’ın fiilî lideri olan Prens Selman, ABD’nin kendisine verdiği desteğe layık olmak için ilk önce Filistin meselesinde İsrail’in lehine açıklamalarda bulunmuştu. New York’ta Yahudi Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya gelen Selman “Filistinliler çenelerini kapatıp masaya oturmalı ya da şikâyet etmeyi kesmeli” demişti. Selman ayrıca Riyad’ı ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın önüne, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve baş danışmanı olan Jared Kushner tarafından hazırlanan planı sunarak “Ya kabul et, ya da istifanı sun” diye dayatmada bulunmuştu. Prens Selman’ın bu çabaları, Veliaht Prensliğe getirildiği zaman “Adamımızı Suudi Arabistan’ın tepesine yerleştirdik” diyen ABD Başkanı Donald Trump’ın da hoşuna gitmişti. Kaşıkçı cinayeti sonrası Prens Selman’a karşı yapılan eleştiriler üzerine Trump “Ülkesini sadakatle seven, çok iyi kontrole sahip, güçlü bir kişi. Prens Selman’ın yerine başka bir liderin gelmesini tercih etmem. Orada İsrail’i korumaya yardım edecek başka kimsemiz yok” ifadelerini sarf etmişti.

Beyaz Saray çıkış yolu arıyor
New York Times gazetesi, Trump yönetiminin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya karşı husumetinin farkında olduğunu ve cinayetin ardından Beyaz Saray’ın Prens’in yönetimdeki yerini korumak için çözüm arayışına girdiğini ileri sürdü. “Kaşıkçı cinayetinde aldığı lekeye rağmen, Suud Veliaht Prens’in otoritesi korunuyor” başlığıyla haberde Prens Selman’ın cinayetin ardından Beyaz Saray ile yaptığı bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. Selman’ın Kaşıkçı için “tehlikeli bir İslamcı” dediği iddiaları hatırlatılan haberde, Trump yönetiminin konudan haberdar olduğu vurgulandı. ABD ve bölgedeki güçlerin kendi çıkarlarını düşündüklerine işaret edilen haberde, Trump yönetimindeki yetkililerin Prens Selman’ın yönetimdeki yerini muhafaza etmek için çözüm arayışına girdiği belirtildi. Gazeteye göre, ABD Kongresindeki hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat isimlerin yaptığı baskılar sebebiyle Beyaz Saray’ın Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Arabistan’a birtakım yaptırımlar uygulayacağını belirten kaynaklar, bu yaptırımların Prens Selman-ABD ortaklığına zarar vermeyecek şekilde sınırlı tutulacağı bilgisini paylaştı. Kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Jim Mattis’in “Yemen’de 30 gün içinde ateşkes sağlanması” çağrısının da Beyaz Saray’ın planlarının bir parçası olduğunu kaydetti.

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...