İthalatta tarife kontenjanları

/ Kaynak: AA
İthalatta tarife kontenjanları

Ekonomi Haberleri  / AA

Bu tarifeden yararlanmak isteyen sanayicilerin 10 iş gününde Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne müracaat etmeleri gerekiyor.

Etilen glikol (etandiol) ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasından yararlanmak isteyen sanayicilerin, 10 iş günü içinde Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekecek. Ekonomi Bakanlığının, Etilen Glikol İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğde, etilen glikol ithalatında açılan tarife kontenjanının dağıtımı, yöntemi, başvuru ve kullanım usul ve esaslarını düzenleniyor. Buna göre, etilen glikol ithalatında açılan 230 bin tonluk tarife kontenjanının dağıtımı, söz konusu maddenin üretiminde hammadde olarak kullanan sanayicilere yapılacak. Sanayiciler, tarife kontenjanından faydalanabilmek için tebliğin yayımı tarihinden itibaren 10 iş günü içinde, başvuru formu ve başvuruya eklenmesi gereken belgeleri düzenleyerek bakanlığın İthalat Genel Müdürlüğüne müracaat edecek. Değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının, açılmış tarife kontenjanı miktarından daha düşük olması durumunda talepler tam olarak karşılanacak, daha fazla olması durumunda ise dağıtım, geçerli başvuru sayısı, toplam talep miktarı, üretim kapasitesi ve miktarı, tüketim miktarı, satın alımlar veya ithalat performansı çerçevesinde gerçekleştirilecek. Dağıtılan toplam tarife kontenjanı miktarının, açılan tarife kontenjanı miktarından daha düşük olması halinde, artan miktarın dağıtımı yeni bir tebliğle yapılabilecek.

İthal lisansı düzenlenmesi
Tarife kontenjanı dağıtımı sonucunda oluşan tahsisat hakkı dikkate alınarak, etilen glikol için ithal lisansı nbsp; düzenlenecek. İthal lisansları, 31 Aralık 2015'e kadar (bu tarih dahil) geçerli olacak ve süre uzatılmayacak. Tebliğ kapsamında ithal edilecek ürünlere ilişkin gümrük beyannameleri, ithal lisansının geçerlilik süresi içinde tescil edilecek. İthal lisansı kapsamındaki ithalatın, ithal lisansı sahibi firma tarafından yapılması zorunlu olacak. İthal lisansı üçüncü kişilere devredilemeyecek. İthal lisanslarının kaybolması, kullanılamaz hale gelmesi ve bu duruma ilişkin gazete ilanı veya bu hususu belgelendiren ilgili belgelerle başvurulması halinde, bakanlıkça üzerine "Zayi olmasından dolayı yeniden düzenlenmiştir" şerhi düşülerek, ithal lisansının kullanılmamış kısmı için yeni ithal lisansı düzenlenebilecek.

İthal lisansının revizesi
İthal lisansının üzerinde kayıtlı hususlara ilişkin ihtiyaç olması halinde, bakanlık resen değişiklik yapabilecek. Adına nbsp; ithal lisansı düzenlenen firma tarafından, ithal lisansı firma nüshasının aslı ve değişiklik talebine ilişkin ilgili bilgi ve belgelerle başvurulması halinde, ithal lisansına ilişkin revize talepleri bakanlıkça sonuçlandırılacak. Söz konusu başvurunun, adına ithal lisansı düzenlenmiş firmayı temsil ve ilzama yetkili temsilci veya temsilciler tarafından yapılması gerekecek. İthal lisansının miktarın artırılmasına ve lisans süresinin uzatılmasına yönelik talepler değerlendirmeye alınmayacak.

İthal lisansının iadesi
İthal lisansının geçerlilik süresinin bitmesini müteakip, 15 gün içerisinde firmalara verilen nüshanın aslı bakanlığına iade edilecek. Tebliğde yer almayan hususlarda, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararı ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak.

Tebliğin yürürlüğe girmesiyle, "9 Ocak 2014 tarihli ve 28877 sayılı ile 21 Ekim 2014 tarihli ve 29152 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Etilen Glikol (etandiol) İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ, yürürlükten kaldırıldı. Öte yandan, bakanlığın "Türkmenistan Menşeli Bazı Tekstil Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair", Bakanlar Kurulu Kararı da Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Bugün itibarıyla yürürlüğe giren karara göre, Türkmenistan menşeili pamuk ipliği ve pamuklu mensucata ilişkin tarife kontenjanları 30 Haziran 2015'e kadar geçerli olacak.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...