Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İstanbul'a yakışır proje: Triplex tünel
Ekonomi

İstanbul'a yakışır proje: Triplex tünel

Son Güncelleme: 28 Şubat, 2015 - 04:00
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
İstanbul'a yakışır proje: Triplex tünel
Fotoğraf Başlığı Istanbul'a yakisir proje: Triplex tünel

Boğaz'ın altına yapılacak 3 katlı tünel projesi başladı. Tünel ile İncirli- Söğütlüçeşme arası 40 dakika, Hasdal-Ümraniye 14 dakika olacak

Kaydet
a- | +A

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'un 100 yıl sonraki toplu ulaşımının omurgasını oluşturacak "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi"ni İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle açıkladı. İstanbul trafiğini rahatlatmak için 2023 Ulaşım Projeksiyonu'nda, E-5 aksında Bakırköy-İncirli'den başlayıp Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan "hızlı metro geçiş tüneli" ile İstanbul Boğazı altından yapılması planlanan "karayolu geçiş tüneli" projelerini birleştiren "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli" Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuk süresini kısaltacak. İncirli'den Söğütlüçeşme'ye hızlı metro ile 40 dakikada ulaşılacak; Hasdal Kavşağı'ndan Ümraniye Çamlık Kavşağı'na ise araçla 14 dakikada geçilecek. Günde 6.5 milyon yolcunun yararlandığı 9 farklı şehir içi raylı sistem, hızlı metro ile entegre olacak ve kıtalar arası yolculuk kolaylaşacak. Çevre yollarına bağlantısıyla diğer şehir içi yollara daha kolay ve daha hızlı erişim sağlanacak. İncirli-Söğütlüçeşme arasında metro 31 kilometre uzunluğunda olacak ve 14 istasyon bulunacak. Günde 1,5 milyon, saatte ise tek yönde 75 bin yolcu metrodan yararlanabilecek. TEM Otoyolu Hasdal KavşağıÜmraniye Çamlık Kavşağı arasını kapsayacak karayolu tüneli ise toplamda 16 bin 150 metre olacak. Otomobil ve minibüsler tarafından kullanılacak karayolu bölümünün kapasitesi günlük 120 bin araç. İki yaka arasındaki geçişler 1 milyon 600 binden 4 milyona çıkacak. Maaliyeti 3.5 milyar doları bulacak olan ve 5 yılda tamamlanması planlanan proje yap-işlet-devret modeliyle tamamlanacak.

HAVA TEMİZLENECEK

Projeyle sera gazı yıllık 115 bin ton azalacak. Havayı zehirleyen gazların hacmi 29 bin ton azalacak. Projenin hızlı metro kesiminin raylı sistem teknolojisi, en son donanımlarla hayata geçirilecek. Sürücülü veya sürücüsüz kullanılabilen otomatik sinyalizasyon sistemi, bir önceki trenin istasyonda fazla beklemesi halinde zaman kayıplarını otomatik gideren (hızlanma-yavaşlanma) bilgisayar donanımlı araçlar, araç içinde kapılar üstünde hangi istasyona gidildiğini gösteren dijital "dinamik yol haritası" ve normal metrolardan yüzde 25 daha hızlı metro araçları özellikler arasında öne çıkıyor.

YAKIT TASARRUFU

Metro geçişinde bir yılda atmosfere salınan karbondioksit emisyonundaki azalma 175 bin ton olacak. Ayrıca bir yılda akaryakıt tüketiminde 54 milyon litre tasarruf sağlanacak. Karayolu kısmı ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün kapasitesini yüzde 50 artırırken, yeni bir arazi kullanmayacak. Yerleşim alanlarıyla kesişmeden TEM aksını destekleyecek proje, görüntü kirliliği oluşturmayacak ve İstanbul siluetini kesinlikle bozmayacak. İstanbullular'ın güvenli ve huzurlu seyahati için tüm detaylar planlandı.

ÜST DÜZEY GÜVENLİK

Arıza yapan araçların emniyetli bir şekilde beklemeleri için her 500 metrede duraklama alanı bulunuyor. Bu noktalardaki kameralarla en kısa sürede yardım ulaştırılacak. Her 240 metrede bir acil durumda katlar arasında güvenli alana geçiş imkanı sağlayan geçit ve merdivenler olacak. Hava kalitesini otomatik izleme ve havalandırma sistemi, her noktada kameralı izleme, haberleşme için telefon sistemi, yangın algılama ve söndürme sistemi, tünel içi anons sistemi, akıllı aydınlatma sistemi gibi personelinin acil durumlara müdahalesini kolaylaştıracak önlemler bulunuyor. Tünellerde kullanılan tüm malzemeler yanmaz nitelikte olacak. Depreme dayanıklı bir inşaat yapım tekniği uygulanacak.

HER YERE BAĞLANTI KURULACAK

"3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli", raylı sistemlerde, Başakşehir-Bağcılar- Bakırköy Metrosu, Yenikapı- Aksaray-Havalimanı Metrosu, Kabataş-Bağcılar Tramvayı, Topkapı- Sultançifliği Hafif Metrosu, Mahmutbey- Mecidiyeköy Metrosu, Yenikapı- Hacıosman Metrosu (Taksim Metrosu), Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy- Sancaktepe Metrosu, Kadıköy-Kartal Metrosu, Marmaray ve Banliyö bağlantılarıyla entegre olacak. Karayolunda ise 3. Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprü bağlantısı Kuzey Marmara Otoyolu, TEM Otoyolu ve D100 (E-5) Karayolu bağlantıları bulunacak.

"YENİ TÜRKİYE'NİN İŞARET FİŞEĞİ OLACAK"

Başbakan Ahmet Davutoğlu törende yaptığı konuşmada tarihin özne şehri olan İstanbul'un, küresel dünyanın da özne şehri olacağını belirterek şunları söyledi: "6. yüzyılda dünyanın en büyük ibadethanesi Ayasofya'nın, 16. yüzyılda dünyanın en büyük camisi Süleymaniye'nin yapılması, 1875'te dünyanın ikinci tünelinin İstanbul'da açılması gibi, İstanbul'u artık dünyanın en büyük projelerinin merkezi haline getiriyoruz. Artık İstanbul dünyayı izlemeyecek, dünya, İstanbul'u izleyecek. 3 kat demek, 3 imparatorluk demek. Bu tünel bir anlamda 3 imparatorluk üzerinde İstanbul'un, 4. büyük küresel devleti Türkiye'nin işaret fişeği olacak. İstanbul'a lider olmak yakışır. Yeni İstanbul'da İstanbulluya saygı var, mekana saygı var, çevreye saygı var. Yeni Türkiye'nin işaret fişeği hayırlı olsun." Davutoğlu projenin ihalesini 7 Haziran seçimi öncesinde yapacaklarını açıkladı.

ERDOĞAN'IN ÖZEL MESAJI OKUNDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, projenin açıklandığı toplantıya bir mesaj gönderdi. İstanbul'u geleceğe taşıyacak yeni projenin tanıtımına yapılan davet nedeniyle teşekkür eden Erdoğan, "Bu tüp geçit projesi, ülkemizin kalkınması, gelişmesi ve sanayiden kültüre her alanda büyümesine öncü rol oynayan, İstanbul için hayalleri gerçeğe dönüştüren projelerden biridir" dedi. İstanbul'un dünyanın nadide şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Yeni projenin en kısa sürede hizmete girmesi büyük önem taşımaktadır" ifadesini kullandı.

'100 YIL SONRASININ OMURGASI'

Mega proje üzerinde 10 aydır çalıştıklarını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, şunları kaydetti: "Dünyada bir ilki başarıyoruz. Projeyle İstanbul'da hayat değişecek. İstanbul'da ulaşımın omurgası kurulacak. 100 yıl sonrasında toplu ulaşım bu omurga etrafında şekillenecek. Gayrettepe-3. Havalimanı hattıyla İstanbul'un 3 havalimanı, raylı sistem ile birbirine bağlanmış olacak. Başakşehir'den Sabiha Gökçen'e kadar bir metro hattı oluşacak."

Kaynak: Sabah

Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 28 Şubat, 2015 - 04:00
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Ayser Çalık Ortaokulu’ndaki dehşetten kurtulan öğrenci anlattı: Ölen arkadaşlarımı gördüm, çok korkunçtu
    Ayser Çalık Ortaokulu öğrencisi dehşet anını anlat...
    Kaydet
  • 2
    Yerli ve milli bir cihaz daha! Türkiye bu testi yapabilen 4. ülke oldu
    Yerli ve milli bir cihaz daha! Türkiye bu testi ya...
    Kaydet
  • 3
    Doğum izni Resmi Gazete'de yayımlandı mı? İşte son gelişmeler
    Doğum izni Resmi Gazete'de yayımlandı mı?
    Kaydet
  • 4
    23 Nisan kutlamalarında CHP'lilerden tepki çeken protesto! Çocuklara sırtlarını döndüler
    23 Nisan kutlamalarında CHP'lilerden tepki çeken p...
    Kaydet
  • 5
    Akaryakıta indirim! Tabela bu gece değişecek
    Akaryakıta indirim! Tabela bu gece değişecek
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil
    Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Gerçeklere gözleri kapamayalım!
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük İki harika belgesel
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Dünyanın en ahlaksız ordusu!
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türkistan’da manevi miras canlanıyor... Yesevi’nin hikmetiyle ahiliğin yeniden doğuşu
    Kaydet
  • Anlat Derdini Feridun Ağabey'e
    Anlat Derdini Feridun Ağabey'e “Sağlık Bakanlığı bünyesine geri dönmek istiyorum”
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Eski çalışanlar ağır işlere sürgün edilmiş
    Eski çalışanlar ağır işlere sürgün edilmiş
    Kaydet
  • Yalçın: Beklemiyorduk, sürpriz oldu
    Yalçın: Beklemiyorduk, sürpriz oldu
    Kaydet
  • 23 Nisan izdihamı! Bedava olduğunu duyan koştu
    23 Nisan izdihamı! Bedava olduğunu duyan koştu
    Kaydet
  • Baharı bekleyen kente lapa lapa kar yağdı
    Baharı bekleyen kente lapa lapa kar yağdı
    Kaydet
  • Laodıkeıa'da tarihî keşif! 2 metrelik Athena heykeli gün ışığına kavuştu
    Laodıkeıa'da tarihî keşif! 2 metrelik Athena heykeli gün ışığına kavuştu
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Arazi kavgasında taşlar sopalar konuştu! 29 yaralı, 3 tutuklama var
Arazi kavgasında taşlar sopalar konuştu!
Kaydet
Time Dergisi'nin Küba kapağı gündemi salladı!
Time Dergisi'nin Küba kapağı gündemi salladı!
Kaydet
Taşacak Bu Deniz 25. bölüm bu akşam var mı? 24 Nisan TRT 1 yayın akışında belli oldu
Taşacak Bu Deniz 25. bölüm bu akşam var mı?
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası