Karanlık kâbusun eşiğinden dönüldü

Karanlık kâbusun eşiğinden dönüldü

Ekonomi Haberleri

Baz istasyonlarının elektrik kesintisinden etkilenmemesi için mazot ve jeneratör takviyesi yapıldı.

ÖMER TEMUR
Türkiye'nin hemen hemen bütün illerinde süreli, 44 ilinde ortalama 5 saati bulan elektrik kesintisine zamanında müdahale edilmesi, Türkiye'de çok büyük bir faciayı önledi. Yapılan hesaplamalara göre kesintiler 8 saati aşsaydı, 'karanlık çağda yaşanabilecek felaket senaryolarının provası' yapılmış olacaktı. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş elektrik kesilir kesilmez kriz masası oluşturduklarını ve baz istasyonlarına yönelik jeneratör takviyesinde bulunduklarını söyledi. Kocabaş, "Kesinti başladığında, ana lokasyonlardaki 14 bin baz istasyonda sorun yaşanmadı. Buralarda büyük jeneratörlere sahibiz. Ancak sahadaki baz istasyonlarına jeneratör ve mazot takviyesi yaptık. Jeneratörler baz istasyonlarında bulunan aküleri destekledi. Tam şarj olan akü 8 saat kadar kullanılabiliyor" dedi.
KONUŞAN MAKİNELER SUSACAKTI
Gerçekleşen kesinti sonunda kriz tedbirleri alındı ve kesintinin uzun sürmemesi sebebiyle muhtemel felaketler yaşanmadı. Ancak uzun süreli kesintilerde jeneratör ve aküler yetersiz kalıyor. Bu sebeple, kesintilerin birkaç gün sermesi durumunda Türkiye ilk defa karanlık çağ provası yapmış olacaktı. Baz istasyonlarının susmasıyla da internet kesilecek, akıllı telefonlara ulaşım imkânsız hale gelecekti. Bu da mobil hayatın bitip, bir saati 100 milyon doları bulan zararın, milyarlarca dolara çıkmasına sebep olacaktı. Bugün dünya üzerindeki insanlardan daha fazla nesne ya da makine internete bağlı olarak çalışıyor. 2020 yılında dünya nüfusunun 7 katından fazla nesne ya da makine birbiriyle konuşuyor olacak. Sayıları 50 milyarı bulan bu nesnelerin susmasıyla şirketlerin zararı milyarlarca dolara ulaşacak. Sağlıktan eğitime, kamu hizmetlerinde askeriyeye kadar bütün hizmetler ciddi anlamda sekteye uğrayacak. Karanlık çağ insanın hayatını bile tehdit edebilecek bir noktaya götürecek. Ancak karanlık çağın çözümü yine teknolojide saklı. Gaziantep Belediyesi'nin akıllı şehir uygulamalarının tanıtıldığı toplantıda konuşan Selen Kocabaş akıllı şehir uygulamalarıyla ülke genelindeki elektrik kesintilerinin de anında önüne geçmenin mümkün olacağını söyledi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...