Müşteri mesajı alacak!

Müşteri mesajı alacak!

Ekonomi Haberleri

İstenmeyen SMS'lere yönelik çeşitli yükümlülükler getiren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 1 Mayıs'ta yürürlüğe giriyor.

Önder Çelik İSTANBUL
İnternet ve telefon üzerinden tanıtım amaçlı gönderilen istenmeyen e-posta ve kısa mesajlara (SMS) yönelik çeşitli yükümlülükler getiren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 1 Mayıs'ta yürürlüğe giriyor. Kullanıcıların önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle pazarlama iletimi gibi maksatlarla haberleşme yapılamayacak. İşletmeciler, sundukları hizmetlere ilişkin abone ve kullanıcılarıyla siyasi propaganda içerikli haberleşme de yapamayacak. Onay veren tüketici istediği zaman elektronik ileti alımını reddedebilecek. Esnaf ve tacirlere ise önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilecek.
MÜŞTERİ OLMA ŞARTI
Önceden izin şartı getiren yeni yasada istisnai bir durum da var. Eğer tüketici ticari iletiyi gönderen şirkete, mal ya da hizmet sağlanması sırasında izin vermişse, özetle işletmenin 'müşterisi' konumundaysa izin şartı aranmayacak. Örneğin bir banka, daha önce kendisinden kredi kullanan müşterisine, kredilerle ilgili iletileri onay almaksızın gönderebilecek. Bu konu kanunda şöyle açıklanmış: "İşletmeciler tarafından, abone ve kullanıcıların iletişim bilgilerinin bir mal ya da hizmetin sağlanması sırasında, bu tür haberleşmenin yapılacağına dair bilgilendirilerek ve reddetme imkânı sağlanarak edinilmiş olması hâlinde, abone ve kullanıcılarla önceden izin alınmaksızın aynı veya benzer mal ya da hizmetlerle ilgili pazarlama, tanıtım, değişiklik ve bakım hizmetleri için haberleşme yapılabilir."
ÜYE KARTLARI NE OLACAK?
Tüketicinin, firma tarafından gönderilen iletinin içeriğine bakmadan posta ya da SMS gönderimini reddetmesi durumunda; giyimden elektroniğe, gıdadan perakendeye binlerce şirketin sayıları milyonu bulduğu belirtilen üye-indirim kartlarının yeniden çıkarılması gibi bir durum doğabilecek. Şirketler, yeni düzenlemeyle eskisi gibi rahat hareket edemeyecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...