Ihracatta parite etkisi sürüyor

Ihracatta parite etkisi sürüyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin ihracatı haziran ayında yüzde 6.4 gerilemeyle 11.7 milyar dolar olurken, parite etkisinden kaynaklanan kayıp 1.2 milyar doları buldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Haziran ayı ihracat verilerini Gebze Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen basın toplantısında açıkladı. TİM verilerine göre, haziran ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4 gerileyerek 11 milyar 703 milyon dolar oldu. Yılın ilk yarısında ihracat yüzde 8.1 düşüşle 73 milyar 261 milyon dolara geriledi. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 3.6 düşüşle 150 milyar 807 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Haziranda dolar bazında ihracat yüzde 6.4 gerilerken, ihracatın kilogram değeri yüzde 5.4 artış gösterdi. Yine haziran ayında AB'ye ihracat dolar bazında yüzde 5.5 gerilerken, kilogram bazında yüzde 8.4 artış yakalandı. Avro bazında AB'ye ihracat ise haziran ayında yüzde 14.7 artış gösterdi. Haziran ayında baz etkisi nedeniyle ihracattaki düşüş hızı azaldı. Bunun yanı sıra birim fiyatlardaki gerileme ve parite etkisi haziran ayında da sürdü. Haziran ayında avro/dolar paritesinin geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 18 gerilemesinin aylık bazda ihracata 1.2 milyar dolar negatif etkisi oldu. İlk 6 aylık toplam parite etkisi ise toplamda 6.8 milyar dolara ulaştı. Bunda bir önceki yılın ilk yarısına göre ortalamada yüzde 19 gerileyerek 1.117 seviyesine inen parite etkili oldu.
Sektörel bazda haziran ayında en fazla ihracatı 1 milyar 975 milyon dolarla otomotiv endüstrisi yaparken, bu sektörü 1 milyar 463 milyon dolarla hazırgiyim ve 1 milyar 426 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Haziran ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke; Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve Fransa oldu.
'GÜZEL SİNYALLER ALIYORUZ'

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünya ticaretinin yüzde 10 daraldığı bir ortamda, Türkiye'nin yüzde 2.3 büyüdüğünü belirterek, "Büyümeyi olumlu değerlendiriyoruz. İhracatımızın ikinci yarıda daha iyi performans göstermesini bekliyoruz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...