Yurt içi piyasaların gözü koalisyona kilitlendi!

/ Kaynak: AA
Yurt içi piyasaların gözü koalisyona kilitlendi!

Ekonomi Haberleri  / AA

Yurt içinde gözler bu hafta başlaması planlanan ikinci tur koalisyon görüşmelerinde olacak.

ABD'de veri takviminin zayıf olduğu haftada hisse senedi piyasalarında pozitif bir seyir etkili olurken, dolar endeksinin 98 puanın üzerine yükselerek üç ayın zirvesini görmesi dikkati çekti. Dolar endeksi dün 98.147 ile yaklaşık üç ayın zirvesini gördükten sonra 98.115 puanla yatay seyrediyor. Dolar ABD'de faizlerin gelecek dönemde yükseleceği beklentisiyle geçen hafta kaydettiği geniş banttaki kazanımlarını korurken, Çin'de 2009 yılından beri ilk kez açıklanan altın rezervinin beklentilerin altında kalması ve Şanghay borsasında 5 tonluk altın satışının ardından son 5,5 yılın en düşük seviyesini gören altın kısmen toparlanarak 1.104 seviyesinde dengelendi. Dün Dow Jones Endeksi yüzde 0,08, S amp;P 500 Endeksi yüzde 0,08 artarken, Nasdaq Endeksi yüzde 0,17 artışla 5.218,86 puana ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapandı.


Fed St. Louis Şubesi Başkanı James Bullard, eylül ayında faiz artırma olasılığının yüzde 50'den yüksek olduğunu belirterek, Çin ve Yunanistan'ın Fed politikalarını etkilemesini beklemediğini ifade etti. Analistler, veri gündeminin zayıf olduğu haftada ABD Merkez Bankası (Fed) başkanlarının faiz artırımının zamanı ve büyüklüğüne ilişkin açıklamalarının takip edileceğini ifade ediyor.


Avrupa tarafında, geçen haftanın son işlem gününde, Yunanistan'a kısa dönem finansmanı için 7,2 milyar avroluk köprü finansman desteğinin onaylanması Yunanistan'a ilişkin belirsizliğin kısmen ortadan kalkmasına neden oldu. Yunanistan finansman desteği ile birlikte dün IMF'ye ve Avrupa Merkez Bankası'na olan borcunu ödedi. Ülkede, sermaye kontrolleri uygulaması kapsamında 29 Haziran'dan beri kapalı tutulan bankalar dün açılırken, günlük para çekme limiti 60 avro olarak devam ediyor.


Avro/dolar paritesi 1,0810'a kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 1,0817 seviyelerinde dengelendi. Dün Almanya DAX endeksi yüzde 0,5, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,3 yükseldi.


Analistler, Yunanistan borç krizinin bir süreliğine de olsa çözülmesinin piyasalardaki oynaklığı azalttığını belirterek, Başbakan Aleksis Çipras'a dayatılan son reform paketinin ilerleyen günlerde Yunanistan için sancılı bir süreç başlatabileceğini kaydediyor.
Asya tarafında, Şanghay Bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,9 yükselirken, Japonya'nın Nikkei endeksi dünkü resmi tatilin ardından yüzde 0,7 yükselerek bir ayın zirvesini gördü. İran'daki gelişmelerin ardından sert düşen Brent petrol şu sıralarda 56,52 seviyelerinden alıcı buluyor.


Yurt içinde bu hafta başlaması planlanan ikinci tur koalisyon görüşmelerinin piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağını aktaran analistler, Şanlıurfa'nın Suruç İlçesinde dün yaşanan terör saldırısına ilişkin gelişmelerin de takip edileceğini kaydediyor.
Doların küresel bazda değer kazanması gelişmekte olan para birimlerinin yüzde 1'e yaklaşan değer kaybı ile karşılaşmasına nbsp;sebep olurken, Suruç'ta meydana gelen patlamanın neden olduğu tedirginlik TL'nin negatif ayrışmasına yol açtı. Dolar/TL dün sert yükselişle 2,7011'e kadar yükseldikten sonra şu sıralarda yüzde 0,1 değer kaybıyla 2,6947 seviyelerinde, Avro/TL ise yüzde 0,1 azalışla 2,9167 seviyelerinde bulunuyor. BIST 100 endeksi dün 82.894,50 puanı görse de günü yüzde1,78 düşüşle 81.319,97 puandan tamamladı ve döviz sepeti şu sıralar 2,8057 seviyelerinde seyrediyor.


Analistler, BIST 100 endeksinde teknik olarak 81.200 desteğinin kırılması halinde 80.000 puana doğru düşüş yaşanabileceğini belirtiyor. Sınırdaki gelişmelerin Türkiye'ye yansımalarını azaltabilecek bir hükümetin henüz kurulamamış olmasının TL'deki değer kaybını hızlandırdığını kaydeden analistler, koalisyon görüşmelerinin ardından gelecek haber ve açıklamaların yakından izleneceğini dile getiriyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...