Yılın ilk antepfıstığı olgunlaştı

/ Kaynak: İHA
Yılın ilk antepfıstığı olgunlaştı

Ekonomi Haberleri  / İHA

Gaziantep'te yılın ilk kırmızı kabuklu Antepfıstığı olgunlaştı.

Hasat mevsiminden yaklaşık bir ay önce olgunlaşan yeni mahsul Antepfıstığını Gaziantep Ticaret Borsası'na (GTB) getiren çiftçi tam altınla ödüllendirildi.


Bu yıl önemli bir rekolte artışının beklendiği Antepfıstığında yeni sezonun ilk ürünü yüzleri güldürdü. Gaziantep'in Nizip ilçesine bağlı İntepe (Danaoğlu) köyünde çiftçilik yapan Cuma Kaya tarafından yetiştirilen Antepfıstığı, 2015 yılının ilk kırmızı kabuklu Antepfıstığı olarak kayıtlara geçti.


Hasat mevsiminden yaklaşık bir ay önce olgunlaşarak doğal rengine kavuşan sezonun ilk Antepfıstığı için GTB'de tören düzenlendi. GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Özmen ve GTB Meclis Üyesi Hızır Arıkök'ün katılımıyla gerçekleştirilen törende fıstık üreticisi Cuma Kaya'ya yılın ilk ürününü yetiştirmesinden dolayı tam cumhuriyet altını hediye edildi.


Antepfıstığının, dünyada yetiştirildiği şehrin adıyla anılan tek ürün olduğunu anımsatan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, "Şehrimizin en önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan Antepfıstığının üretimini teşvik etmek amacıyla her yıl yöre halkı tarafından 'Ben' fıstık olarak tabir edilen kırmızı kabuklu Antepfıstığını en erken yetiştiren çiftçimizi cumhuriyet altını ile ödüllendiriyoruz" dedi.


Bu sezon Antepfıstığında 160 bin ton gibi yüksek bir rekolte beklediklerini kaydeden Tiryakioğlu, "Daha önceleri sadece iç pazara yeten Antepfıstığını önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde ülkemizin en önemli ihraç kalemlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Eskiden ekenin yiyemediği ürün olarak kabul edilen Antepfıstığı artık aşılı fidanlarla 7-8 yıl gibi bir süre içerisinde ürün vermeye başladı. Şehrimizde 3-5 yıl sonra yeni ekilen fıstık fidanlarının da meyve vermesiyle birlikte bu rekoltenin 200-300 bin tonlar seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. Bu nedenle ihracata yönelik çiftçi ve sanayicilerimize alt yapı oluşturacak 'Antepfsıtığı Mükemmeliyet Merkezi' ve 'Antepfıstığı Pilot İşleme Tesisi' gibi önemli projelerimizi en kısa sürede hayata kazandırmak istiyoruz. Antepfıstığını artık inşallah dikende, dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan insanlar da yeme fırsatı bulacak. Bölgemizde on binlerce kişinin tek geçim kaynağı olan fıstığımız katma değeri yüksek bir ihraç ürünü olarak hem ülke ekonomimize hem de çiftçilerimize ciddi katkılar sunacak" diye konuştu.


Yılın ilk Antepfıstığı yetiştiricisi Cuma Kaya'yı da kutlayan Tiryakioğlu, fıstıkla ilgili yürütülen yoğun çalışmalar esnasında borsaya getirilen yılın ilk ürününün kendilerini mutlu ettiğini sözlerine ekledi.


Türkiye'de yılın ilk Antepfıstığını, fıstığın anavatanı Gaziantep'te yetiştirmiş olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden çiftçi Cuma Kaya da "Köyümüzde yaklaşık 100 adet aşılı Antepfıstığı ağacımız var. Bunlardan yaklaşık 10 tanesi bu sene havalarında sıcak gitmesinin etkisiyle mevsiminden yaklaşık bir ay önce olgunlaşarak kırmızı ben haline geldi. Renk ve doluluk oranıyla son derece kaliteli ürün veren ağaçlarımızdan topladığımız yaklaşık 5 kilogram fıstığı ilk mahsul ürün olarak kayıt ettirmek için zaman geçirmeden GTB'ye getirdim" ifadelerini kullandı.


Tören sonrası GTB Başkanı Tiryakioğlu tarafından 2015 yılının ilk Antepfıstığı yetiştiricisi unvanını kazanan çiftçi Cuma Kaya'ya cumhuriyet altını hediye edildi. nbsp;

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...