Türkiye'ye güvenerek kendini 'Garanti'ye aldı

Türkiye'ye güvenerek kendini 'Garanti'ye aldı

Ekonomi Haberleri

Gonzalez, "Büyük potansiyele sahip Türkiye'ye yatırım yapıyoruz. Garanti'nin bize katkısı yıllık 400-500 milyon avro civarında olacak" dedi

Ö.FARUK BİNGÖL-İSTANBUL
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan piyasalardan para çıkışına ve koalisyon, terör gibi konularda yaşanan belirsizliğe rağmen büyük bir satın alma işlemi nihayete erdi. Doğuş Holding'in sahip olduğu yüzde 14.89 oranındaki Garanti Bankası hissesinin, İspanyol devi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'ya (BBVA) devri resmen tamamlandı. Hisse devriyle birlikte bankada hakim ortak olan BBVA'nın Garanti'deki payı yüzde 39.9'a çıktı. Doğuş Holding'in payı ise yüzde 10'a geriledi. Garanti'nin KAP'a yaptığı açıklamada, "625.380.000 TL nominal değerdeki hisselerin BBVA tarafından Doğuş Grubu'ndan satın alınması konusunda devir işlemleri tamamlanmıştır. Hisse başına BBVA, devir sırasında 8.765 TL satın alma bedeli ödemiş bulunmaktadır. Buna ek olarak Doğuş Grubuna ödenen temettü ile hisse başına toplam 8.90 TL'lik bir bedel ödenmiş bulunmaktadır" denildi.
Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdürecek olan Ferit Şahenk, "Garanti'nin bir dünya oyuncusu olduğunu görmek gurur verici. Türkiye ekonomisinin temel yapı taşlarından biri olan Garanti, uyumlu ve karşılıklı değer üretmeye odaklı bu birliktelikle yoluna devam edecek. Bu satın alım işleminin, son 3-4 yıldır gelişmekte olan ülkelerde para çıkışı olurken gerçekleşmesi, ülke ekonomisine ve Türk bankacılığına güvenin en büyük göstergesi olsa gerek. Son dönemde bazı yabancı bankaların Türkiye'den çıktığını gördük. Bu anlamda da böyle bir yatırımın Türkiye'ye gelmesi çok önemli" dedi.
BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez ise, "Bugün, BBVA için çok önemli bir gün. Ortaklarımızla 4 yıldır sürdürdüğümüz kusursuz ilişkilere paralel, Türkiye'nin en iyi bankası Garanti'nin büyük hissedarı olduk. Dünyada BBVA ve Garanti gibi teknoloji odaklı çalışan banka yok. Garanti şubesine gittiğinizde teknoloji ve insan görüyorsunuz, kağıt görmüyorsunuz. ABD'de ya da dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bunu göremezsiniz. Sadece Garanti'ye değil, Türkiye'ye yatırım yapıyoruz. Nüfusunun yarısı 30 yaşın altında bulunan Türkiye'nin büyük bir potansiyeli olduğunu görüyoruz. Garanti'nin bize katkısı, yıllık 400-500 milyon avro civarında olacak" diye konuştu.
Özen gözyaşları ile veda etti
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Nisan 2000'den bu yana sürdürdüğü görevini, 2 Eylül 2015 tarihi itibarıyla, bankada 1999'dan bu yana Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Fuat Erbil'e devredecek. Ergun Özen, yeni dönemde Garanti Bankası Yönetim Kurulu Üyesi olacak. Hisse devrinin tamamlanması ve görev değişikliği için yapılan toplantıda duygusal anlar yaşandı. Gözyaşları ile görevine veda eden Ergun Özen, "15 yıl boyunca çok şey yaşadık. Likidite bolluğunu da, krizleri de gördük. Gözüm arkada kalmayacak. Fuat Erbil ile Garanti daha da büyüyecek. Yöneticiliğim süresince yaşadığım profesyonel yaklaşımın, güvenilmenin ve bütün sorumluluğu üstlenmenin ayrıcalığını, Fuat'ın da deneyimlemesi en büyük dileğim" dedi. Fuat Erbil ise, "Uzun yıllar omuz omuza çalıştığım Ergun Özen'in liderliğinde yaşadığımız bankacılık serüveni, bize eşsiz bir deneyim kazandırdı. Ergun Bey'den devraldığımız bu emaneti başarıyla yarınlara taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
BBVA ile yeni dönemde, Garanti'nin Yönetim Kurulunda, Genel Müdür dahil olmak üzere 10 kişi yer almaya devam edecek. 10 üyenin 7'si BBVA, 2'si Doğuş Grubu tarafından belirlenecek. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanacak üye ise taraflarca belirlenecek adaylar arasından seçilecek. Garanti Bankası, yaklaşık 33.5 milyar lira piyasa değeriyle Türkiye'nin en değerli şirketi konumunda...



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...