Küresel piyasalar ABD verileriyle dalgalanıyor

/ Kaynak: AA
Küresel piyasalar ABD verileriyle dalgalanıyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Fed eylül ayı toplantısında faizleri artırabileceğine ilişkin beklentilerin artmasıyla, açıklanan makro ekonomik verilerin piyasalara etkisinin arttı.

ABD'de dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasına karşın ISM imalat dışı endeksin tahminlerin oldukça üzerinde gelmesi piyasalarda dalgalanmaya sebep oldu. Yarın açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin piyasalarda sert hareketliliklere neden olabileceğini ifade eden analistler, Fed başkanının açıklamalarının eylül ayında faiz artırım beklentisini artırdığını, ancak makro ekonomik verilerde önemli bir bozulma görülmesi durumunda fiyatlamaların değişebileceğini aktarıyor.


Açıklanan verilerin ardından ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,22'den yüzde 2,27'ye yükseldi, dolar endeksi 97,70 - 98,20 aralığında dalgalandı. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,06 değer kaybederken, S amp;P 500 endeksi yüzde 0,31, Nasdaq endeksi yüzde 0,67 yükseldi.


Avrupa tarafında, dün özellikle Almanya'daki satışların azalmasının etkisi ile Avro Bölgesi perakende satışlar verisinin yüzde 0,6 gerilemesine karşın pay piyasaları yükseldi, avro/dolar paritesi 1,0848'e kadar geriledikten sonra gelen tepki alımlarıyla tekrar 1,09'un üzerine çıktı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,57, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,65 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,98 değer kazandı. Analistler, bugün açıklanacak İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararları ve açıklanacak verilerin takip edileceğini ifade ediyor.


Asya tarafında, dolar/yen paritesi, yükseliş eğilimini devam ettirerek 125,01 ile yaklaşık iki ayın en yükseğini gördükten sonra bugün yatay bir seyir izlerken, pay piyasalarında pozitif bir seyir mevcut.Japonya'da açıklanan öncü göstergeler endeksinin beklentileri aşmasının ardından kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,70, Çin'de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0,29 değer kazandı.


Yurt içinde, koalisyon kurulmasına ilişkin belirsizlikler devam ederken, küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle dolar/TL 2,78 - 2,79 aralığına yerleşti. Dün dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi ise günü yüzde 0,13 yükselişle 78.134 puandan tamamladı. Analistler, yarın ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydederek, yurt içinde siyasi gelişme ve açıklamaların gündemin odak noktasında olmaya devam edeceğini belirtiyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...