'Çözüm' askıya alınınca yatırımcılar da dondu

'Çözüm' askıya alınınca yatırımcılar da dondu

Ekonomi Haberleri

PKK'nın yeniden silaha sarılmasıyla huzursuzluk doruk noktasına ulaştı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine özellikle son 2 yılda artan yatırımcı ilgisi, terör örgütü PKK'nın yeniden eylemlerine başlamasıyla birlikte yerini "temkinli bekleyişe" bıraktı. Çözüm süreciyle beraber bölgeye akın eden yatırımcılar; kurdukları işletmeden dolayı pişman olmadıklarını, coğrafyadan memnun kaldıklarını ve birçok kişiye istihdam sağladıklarını vurgulayarak, "Çatışma ortamının bitmesi en büyük arzumuz. Biz yatırımlarımıza devam edeceğiz" mesajı veriyorlar. El Cezire Türk'e açıklamalarda bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, çözüm süreci boyunca Diyarbakır'da yatırımcıların yoğun bir çalışma dönemi geçirdiğini söyledi. Sayar, "2.5 yıllık çözüm sürecinde çok büyük ekonomik bir sıçrama gerçekleştirildi. Yurt dışından da birçok yatırımcı geldi. Ancak çatışmaların başlamasıyla yatırım yapmak isteyenler 'bekleme' pozisyonuna geçti. Bugünkü şartlara rağmen umutlar henüz diri. Yatırımcı bölgeden kaçmadı. Mevcut girişimcilerimiz büyük oranda küçük ve orta boy işletmeci statüsünde. Bu, uzun süre idare edecekleri işletme sermayeleri olmadığı anlamına geliyor ve çok uzun soluklu beklemeye tahammül gösteremezler. Kırk güne yakındır doğru düzgün ekonomi konuşmadım. Çatışmaların hemen durması gerekiyor" diye konuştu.
6-8 Ekim olaylarıyla başladı
Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği Başkanı Aziz Özkılıç, arsa tahsisi yapan pek çok yatırımcının 6-8 Ekim'deki Kobani olaylarının ardından çekilme kararı aldığını belirterek, sermayenin de insan gibi huzur aradığını söyledi. Özkılıç, "Sigorta ve vergi teşviki, arsa tahsisi ile yatırımcı için mükemmel bir alan haline geldi bölgemiz. Ancak 6-8 Ekim olaylarının çok büyük yıkımı oldu. O tarihe kadar iki yüz yatırımcı arsa tahsisi beklerken, 6-8 Ekim'den sonra yüze yakın girişimci vazgeçti. Şimdi ise çatışmalar başladı. Kara kara düşünüyoruz. İnsanlar ölürken kimse yatırım yapmayı düşünmez. Umudumuzu yitirmiş değiliz, herkes çatışmaların duracağının ilân edilmesini bekliyor. Şimdi 500 bine yakın işsiz gencimiz var. Bu yatırımları kaçırmayacak bir iklim oluşturduğumuzda, bu insanlar iş güç sahibi olacaklar" diye konuştu.
Rezervasyonlar da İPTAL
Diyarbakır Turizm Tanıtma Derneği Başkan Yardımcısı Edip Paçal ise bölgeye yapılan turistik rezervasyonların yakın tarihli olanlarının iptal edildiğini belirtti. Paçal, "Diyarbakır 33 medeniyete ev sahipliği etmiş kadim bir şehir. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine surlarımız ve Hevsel Bahçeleri alındı. Bunun yansımasını anında gördük. İnsanlar burada çok kıymetli eserlerin olduğunu bu vesile ile fark etmiş oldu. Pek çok rezervasyon yaptık. Ancak çatışmalarla birlikte bir bölümü iptal edildi. Ama eylül rezervasyonları duruyor. İnsanlar beklenti içinde. Normalleşme sağlanırsa Diyarbakır çok büyük atılım sağlayacak" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...