Aslan payı Turkcell'in

Aslan payı Turkcell'in

Ekonomi Haberleri

Turkcell büyük kentleri ilgilendiren bantlarda en yüksek kapasiteli frekansların tümüne sahip olurken, devletin kasasına yaklaşık 4 milyar avro girecek

Ekonomi Servisi
Türkiye'yi iletişimde 10 kat daha hızlı hale getirecek 4.5G için ihale yapıldı. 2.3 milyar avro muhammen bedelle çıkılan ihalenin kazananı Turkcell oldu. Turkcell büyük kentleri ilgilendiren bantlarda en yüksek kapasiteli frekansların tümüne sahip olurken, ihaledeki toplam teklif 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 avroyu buldu. İhale sonucunda devletin kasasına KDV dahil 3 milyar 960 milyon avro girecek (13 milyar TL). 
Kamuoyunda 4.5G olarak tabir edilen IMT-Advanced Yetkilendirmesi İhalesi Ankara'da yapıldı. 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekans bantlarında toplam 20 frekans paketinin satışa çıktığı ihale 6.5 saat sürdü. 10.30'da başlayan ihaleye Turkcell, Avea ve Vodefone katılırken, Netgsm ise şartnamenin rekabet kurallarına aykırı düzenlendiği gerekçesiyle teklif vermedi. GSM şirketlerinden Turkcell 1.62 milyar avro, Vodafone 778 milyon avro, Avea 954.6 milyon avroluk teklif yaptı. 
PEKİ NE ANLAMA GELİYOR?
BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık'ın yönettiği ihalede Turkcell 8, Avea ve Vodafone 5'er paket satın aldı. Satışı yapılan 390.4 MHz frekanstan 172.4'ünü Turkcell, 110.2'sini Avea, 88.2'sini de Vodafone aldı. 4.5G'ye geçildiğinde Turkcell 375 mbps, Avea 300 mbps, Vodafone ise 263 mpbs hıza ulaşacak.   Peki bu frekanslar ne anlama geliyor? İhalesi yapılan 800 ve 900 MHz frekansları daha çok kırsal alanlarda kullanılıyor. Yani bu frekansların kapsama alanı geniş ancak daha sınırlı sayıda kişilere ulaşıyor. Diğer 3 frekans ise daha çok “kapasite”yle ilgili. Bu frekanslar insan yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde özellikle de kentlerde kullanılıyor. Dolayısıyla bu frekanslarda yüksek kapasiteli frekansların tümüne sahip olan Turkcell diğer avantajı eline aldı. 
İhale kararı BTK'nın onaylanmasıyla kesinleşecek. İhalenin ardından tahsis edilecek frekanslardan 1 Nisan 2016'dan itibaren yeni teknolojiyle hizmet sunumuna başlanabilecek. İhale bedeli, peşin veya ilki peşin olmak ve geri kalan taksitler ilk ödemeyi takip eden 6'şar aylık dönemlerde ödenmek üzere 4 eşit taksitte yatırılabilecek. Taksitlerin vadesinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde ödeme yapılmayan miktar ve süre için 6 aylık yüzde 1,31'in iki katı gecikme faizi uygulanacak. 
Netgsm mahkemeye gitti

İhale için şartname alan ancak teklif vermeyerek çekilen Netgsm ihalenin iptali için mahkemeye başvurdu. Netgsm Yönetim Kurulu Başkanı Adem Öcal, IMT - Advanced (4,5G) yetkilendirme ihalesinin iptal edilmesi gerektiğini öne sürerek, “Mahkemeye müracaatlarımızı yaptık, süreç devam ediyor” dedi. Söz konusu ihaleye ait şartnamenin hukuka uygun olmadığını belirten Öcal, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müdahalesi yerindedir. Bu ihale mutlaka iptal edilmelidir. Herkesin yarışmaya katılabileceği bir şartname hazırlanarak tekrar çıkılmalıdır. Türkiye'ye 4'üncü, 5'inci GSM firmaları gelerek tüketicinin korunması sağlanmalıdır. Mahkemeye müracaatlarımızı yaptık, süreç devam ediyor” diye konuştu.
Aslan payı Turkcell'in
Aslan payı Turkcell'in
Aslan payı Turkcell'in

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...