İş dünyası ekonomiye 'acil tedbir' talep etti

İş dünyası ekonomiye 'acil tedbir' talep etti

Ekonomi Haberleri

Sanayiciler, TL'nin sert değer kaybı, dünyadaki gelişmeler, siyasi belirsizlik ve terör sebebiyle ekonominin hızla ivme kaybettiğini belirtti

İş dünyası, ekonomide acil tedbir istedi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, artan siyasi belirsizlik sonucu TL'deki sert değer kaybı ve jeopolitik gelişmeler sebebiyle sanayicinin arzu ettiği büyümeyi gerçekleştirmekte zorlandığını dile getirdi. Yılın ilk yarısında sanayi üretim verilerinin olumlu seyretmesine rağmen, Rusya kaynaklı azalan turizm gelirleriyle düşen ihracat rakamlarının büyümeye olumsuz etki yaptığını söyleyen İSO Başkanı Bahçıvan, bu çerçevede ithalatın da hızlı düşmesinin dış dengeleri olumlu etkilediğini ifade etti. Mevduat sahiplerinin tasarruflarını giderek daha fazla yabancı para birimlerine yönlendirdiklerine vurgu yapan Bahçıvan, “Bu, ekonomide durgunluk için ciddi bir uyarı olarak görülmeli. Karar vericiler durumu doğru okuyup karar vermeli. Olan, üretmenin sorumluluğunu ve yükünü taşıyan, işvereniyle, çalışanıyla birlikte biz üreticilere oluyor. Bu nedenle üretenin aklı, çalışanın aklı, istihdam sağlayanın aklı, polemik ve kısır tartışmalar yerine çözüme odaklanmayı tercih ediyor” görüşünü dile getirdi. Bahçıvan, bütün bu olumsuzluklara rağmen 1 Kasım'da yapılacak seçimlerde milletin demokratik tecrübe ve sağduyu ile yüksek katılımla doğru kararı vereceğine inandığını ifade etti.
TÜKETİMİ CANLANDIRALIM
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de bir an önce piyasaları canlandıracak tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti. Özdebir, “İlk etapta tüketim eğilimi yüksek emekli kesiminin harcamalarındaki tıkanıklık giderilmeli” dedi. Ağustos ayı olağan meclis toplantısını gerçekleştiren ASO'nun Başkanı Özdebir, “Terör Türkiye'de çirkin ve vahşi yüzünü yeniden gösterdi. Siyasi belirsizlik, gerginlik ve istikrarsızlık devam ediyor. Kimi partiler kırmızı çizgiler koydu, kimileri rövanşist bir yaklaşım benimsediği için hükümet kurmakta başarısız olundu. Şimdi ülkemiz yeni bir seçime gidiyor. Ekonomik belirsizlik devam ederken, son derece tedirgin olan piyasaları canlandıracak tedbirler bir an önce alınmalı” dedi. Özdebir, “Belirsizliğe rağmen sanayicimizle yapılan ankette, firmalar arasında işlerinde artış belirtenlerin oranı yüzde 46'dan 50'ye, üretim artışı yüzde 20'den 35'e, iç satışlar yüzde 41'den yüzde 50'ye çıkmış. Dış satışlar, yeni siparişler yüzde 50, istihdamda yüzde 35 artış bekleniyor. Bu da sanayinin güçlü durumunu koruduğunu gösteriyor” görüşünü dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...