Okula başlamanın maliyeti 7.5 milyar

Okula başlamanın maliyeti 7.5 milyar

Ekonomi Haberleri

Pazartesi günü okula başlayacak olan 18 milyona yakın öğrenci için kırtasiye, çanta, ayakkabı ve okul kıyafeti için 7- 7.5 milyar liralık harcama yapılacak

Tatilin uzatılması sebebiyle 14 Eylül'de değil, 28 Eylül'de okul başlıyor. Yapılan hesaplamalar, örgün eğitimdeki 18 milyon öğrenci için yaklaşık 7-7.5 milyar lira harcama yapılacağını gösteriyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'nun (TESK) yaptığı hesaplamalara göre sadece kırtasiye harcamalarının tutarı 1.5 milyar lirayı buluyor. Mağaza, semt, marka ve kullanılan malzemeye göre ayakkabılar 40 liradan, çanta 50 liradan, okul kıyafetleri ise 100-150 liradan başlıyor. Dövizin yükselmesi özellikle kırtasiye ürünleri üzerinde fiyat baskısı oluştururken, Eğitim-sen'in yaptığı hesaplamalar, bir öğrencinin velisine aylık maliyetinin yüzde 12.7 artarak 159 lirayı bulduğunu gösteriyor. Hesaplamalar, ilköğretim öğrencisinin okula başlaması 500, orta öğretim ise 530-560 liradan başlıyor. TESK?Başkanı Bendevi Palandöken, elinde daha önceden mal bulunan esnafın zam yapmamak için direndiğini, alışverişte geç kalan velilerin ise zamlı fiyatlardan almak zorunda kalacağını ifade etti.
DIŞ GÖRÜNÜŞE ALDANMAYIN!
Kırtasiye ürünlerinin çocukların sağlığına zarar vermeyen nitelikte olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, velilere şu uyarılarda bulundu: “Rengârenk ve süslenerek yapılan ürünlerin dış görüntüsüne kanmayın. Çocuklarımızın sağlığını korumalıyız. Kullanacakları kırtasiye malzemelerinin ve formaların fiziksel değil, kimyasal içeriğine dikkat edin. Yollarda eğreti tezgâhlarda satılan albenili kırtasiye malzemelerinden uzak durulmalı. İthal ürünlerin menşeine mutlaka dikkat edilmeli. En önemlisi CE ve EN-71 uluslararası standart işaretleri aranmalı ve bu ürünler güvenilir yerlerden alınmalı. Çocuklarımızın sağlığını hiçe sayıp sadece kendi ceplerini ve kazançlarını düşünen fırsatçıların ekmeğine yağ sürülmemeli.”
AYLIK MASRAF 159 LİRA
Bir öğrencinin velisine eğitim maliyeti geçen yıla göre yüzde 12.7 artışla aylık ortalama 159 TL'ye çıktı. Ayrıca, serbest kıyafet uygulamasına geçen bir ilkokula başlayan öğrenci için 505 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 530 TL gerekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...