Yellen'den beklenen açıklama

Yellen'den beklenen açıklama

Ekonomi Haberleri

Fed Başkanı Jannet Yellen'dan beklenen açıklama geldi.

ABD Merkez Bankası (Fed), piyasaları Mayıs 2013'ten bu yana hazırladığı yaklaşık 10 yıl sonraki ilk faiz artırımıyla ilgili en net sinyali verdi. Fed Başkanı Janet Yellen, son dönemdeki uluslararası gelişmelerin ABD ekonomisine etkisinin para politikasında önemli bir değişiklik oluşturacak kadar büyük olmayacağını belirterek, "Faiz oranlarının bu yıl içinde artırılmasının büyük ihtimalle uygun olacağını öngörüyorum" dedi. Yellen, Amherst kentindeki Massachusetts Üniversitesi'nde yaptığı konuşmasında, Fed'in ilk faiz artışına bu yıl içinde gidebileceği mesajını verdi. İş gücü piyasasının son birkaç yıl içinde büyük ilerleme kaydetmesine karşın tam istihdama henüz ulaşmadığını ifade eden Yellen, bu nedenle işsizlikte daha fazla iyileşme sağlanmasının memnuniyetle karşılanacağını dile getirdi. 


ERTELEMEK BÜYÜK RİSK 
Faiz artırımını ertelemenin büyük riskleri beraberinde getireceğini savunan Yellen, "Eğer, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) normalleşme politikasını gereğinden fazla ertelerse, ekonominin hedeflerimizi aşmaması için muhtemelen ani ve hızlı sıkılaştırma yapmak zorunda kalırız. Bu tarz beklenmedik bir sıkılaştırma, finansal piyasaların bozulması ve hatta ekonominin yanlışlıkla resesyona itilmesi riskini doğurur" uyarısını yaptı. 


AVRUPA BORSALARI COŞTU 
Jannet Yellen'in konuşması piyasalarda ilk anda dalgalanmalara neden olsa da, 'küresel ekonomi iyiye gidiyor' algısına neden oldu. Avrupa borsalarında yüzde 2-3 arasında yükselişler yaşanırken dolar, 3.0220 TL'ye kadar indikten sonra 3.0400'a çıktı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...