Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Faiz boğazına takıldı

Faiz boğazına takıldı

Ekonomi Haberleri

Faiz konusunda gözlerin çevrildiği FED Başkanı Yellen, “Faiz oranlarının bu yıl içinde artırılmasının büyük ihtimalle uygun olacağını öngörüyorum” dedi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, son dönemdeki uluslararası gelişmelerin ABD ekonomisine etkisinin para politikasında önemli bir değişikliğe neden olacak kadar büyük olmayacağını belirterek, “Faiz oranlarının bu yıl içinde artırılmasının büyük ihtimalle uygun olacağını öngörüyorum” dedi.
Yellen, Amherst kentindeki Massachusetts Üniversitesi'nde yaptığı konuşmasında, Fed'in ilk faiz artışına bu yıl içinde gidebileceğinin sinyalini verdi. İş gücü piyasasının son birkaç yıl içinde büyük ilerleme kaydetmesine karşın tam istihdama henüz ulaşmadığını anlatan Yellen, bu nedenle işsizlikte daha fazla iyileşme sağlanmasının memnuniyetle karşılanacağını dile getirdi. Ekonominin geleceğine yönelik bazı belirsizliklerin olduğunu da vurgulayan Yellen, küresel finansal dalgalanmaların ABD ekonomisine etkilerinin ne hızda kaybolacağını tam olarak kestirmenin mümkün olmadığını dile getirdi. Yellen, “Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) yurtdışındaki gelişmeleri izliyor ancak şu anda bu gelişmelerin ABD ekonomisine etkisinin (para) politikamızda önemli bir değişikliğe neden olacak kadar büyük olmayacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte, FOMC, politika yaklaşımını, enflasyon ve ekonomik aktiviteyi etkileyen sürprizlere göre ayarlamak zorundadır. Bu nedenle, eylemlerimiz enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine dönmesi ve tam istihdamla uyumlu olacaktır.”
Bununla birlikte, ekonominin geleceğine yönelik belirsizliğin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde faiz artışını, enflasyon ve istihdam hedeflerine ulaşılana kadar ertelemenin bazılarına mantıklı bir strateji gibi gözüktüğünü ifade eden Yellen, bu stratejinin büyük riskleri beraberinde getireceğini savundu. Yellen, “Eğer, FOMC normalleşme politikasını gereğinden fazla ertelerse, ekonominin hedeflerimizi aşmaması için muhtemelen ani ve hızlı sıkılaştırma yapmak zorunda kalırız. Bu tarz beklenmedik bir sıkılaştırma, finansal piyasaların bozulmasına ve hatta ekonominin yanlışlıkla resesyona itilmesi riskini doğurur” uyarısını yaptı. Yellen, faiz oranlarının ekonomi normale döndükten ve finansal piyasalar durulduktan sonra sıfıra yakın tutulmasının, gereğinden fazla risk alınmasını teşvik edip, finansal istikrara zarar vereceğini belirterek, “Bu nedenlerle, daha ihtiyatlı strateji, sıkılaştırmaya vaktinde ve kademeli olarak başlanması ve politikanın gelen veriler ışığında gerektiği şekilde ayarlamasıdır” görüşünü paylaştı.
Birçok FOMC üyesinin faiz artışına bu yıl içinde başlanmasının uygun olacağını düşündüğünü aktaran Yellen, “Ben bu üyelere katılıyorum. Faiz oranlarının bu yıl içinde artırılmasının büyük ihtimalle uygun olacağını öngörüyorum” dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...