Üretmek 7 ay israf 7 saniye

Üretmek 7 ay israf 7 saniye

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de yılda 1 milyar 430 milyon liralık ekmek israf ediliyor. 1 milyon 430 bin asgari ücret ödenebilirken, 168 lise 100 yataklı 84 hastane yapılabilir

Ekmek... Türk insanı için kutsal değerlerden biri. Milyonlarca insanımız düşen ekmeği alır, öper ve başına koyar, bayat ekmeği değerlendirir ve bir tanesini çöpe atmazdı. Şimdi ise her gün çöpe giden milyonlarca ekmekle, yılda yaklaşık 1.5 milyar lirayı heba ediyoruz. Daha önce yıllık 2.5 milyar lirayı bulan ekmek israfı azaltıldı ama hâlâ ekmeği çöpe atarak 1 milyar 430 milyon lirayı heba ediyoruz. İsrafı azaltmak amacıyla bir çalışma yapan Doygun Ekmek, buğdayın ekiminden sofraya gelinceye kadar ekmeğin tüm aşamalarını anlatan bir infografik hazırladı. Çalışmaya göre, ekmek üretimi için tarlayı sürme, ekme-biçme ve hasat işlemleri yaklaşık 6 ay sürüyor. Buğdayın işlenip un olması 2 ile 4 hafta arasında zaman gerektirirken, ekmek olması için de 1 güne ihtiyaç duyuluyor. Ekmeğin sofrada kalma süresi ortalama yarım saati bulurken, ihtiyaç fazlası ekmeğin çöpe atılması ise 7 saniye sürüyor. Çöpe atılan ekmeğin Türkiye'ye yıllık maliyeti de 1 milyar 430 milyon 800 bin liraya ulaşıyor. Bu tutarla, 1 milyon 430 bin asgari ücret ödenebilirken, 24 derslikli 191 ilkokul, 25 derslikli 168 lise, 954 spor salonu veya 100 yataklı 84 hastane yapmak, 10 milyon 147 bin öğrencinin aylık okul gideri karşılanabiliyor. Doygun Ticaret ve Pazarlama Müdürü Murat Sertan Sağmanlı, ekmek israfını önlemenin, satın alma sürecinde başladığını ifade etti. Sağmanlı, ekmeğin önce dilimlenmesini ya da dilimli olarak satın alınmasını tavsiye ettiği konuşmasında, “Ekmek derin dondurucuda saklanmalı. Yemeklerden önce kısa sürede çözülecektir. Daha hızlı olması istendiğinde ısıtılarak tüketilebilir” dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...