Piyasa istikrara oynuyor

Piyasa istikrara oynuyor

Ekonomi Haberleri

ABD'de faiz artışının güçleşmesinin ardından 1 Kasım beklentilerini satın almaya başlayan piyasada borsa 80 bine koşuyor, dolar 2.90'a doğru geriliyor.

Gelişmekte olan piyasalar içerisinde haftalardır en çok hırpalanan Türkiye, seçime sayılı günler kala pozitif ayrışmaya başladı. Seçimlerden AK Parti'nin “tek başına iktidar” veya “muhtemel bir koalisyonda lokomotif ortak” olarak çıkacağını öngören piyasalar, bu beklentileri fiyatlara yansıtmaya başladı. Borsa İstanbul endeksi, özellikle banka hisselerinde yoğunlaşan yabancı alışlarıyla, 13 Ağustos'tan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı ve 78.500 puanı aştı. Küresel piyasalarda geçen haftanın son işlem gününde açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından artan risk iştahı, döviz kurları ve faizlerin de düşüşünü hızlandırdı. Dolar, cuma günü 3,0370 seviyelerinden başladığı düşüşünü dün de sürdürerek 2.92 seviyesine kadar geriledi. Gösterge tahvilin bileşik faizi ise, haftanın ilk yarısında gerçekleştirilen tahvil ihalelerinin başarılı şekilde sonuçlanmasının ardından yüzde 11.40 seviyelerinden yüzde 10.85'e indi. Analistler, borsanın 77.500 puan üzerinde tutunması durumunda yeni hedefin 79.400 olacağını kaydediyor. Veri gündeminin zayıf olması sebebiyle piyasalarda iç dinamiklerin öne çıktığını aktaran analistler, 76.200 seviyesinin ise destek konumuna geldiğini dile getiriyor. Dolar tarafında ise FED'in faiz artırımına ilişkin beklentilerin ötelenmesi, yeni dipleri gündeme getirebilir. Analistler, pozitif havanın devamı halinde kısa vadede doların 2.90 seviyesine kadar geri çekilebileceğini öngörüyor.
Türkiye'nin büyüme tahminini yukarı çekti

Kötümser öngörüleriyle dikkati çeken kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin ikinci çeyrekte yakaladığı büyüme performansını “şaşırtıcı derecede iyi” buldu. Büyümede özel sektörün payının önemli olduğunu belirten S&P; Türkiye'nin, “Çin'deki yavaşlamanın etkilerine doğrudan maruz kalma durumunun düşük olduğunu” kaydetti. Kurum, Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 3.1'e yükseltti. 2016 içinse büyüme tahminini yüzde 3.2'den yüzde 2.8'e indirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...