Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 artarak 722 bin 506 tona ulaştı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin "Süt ve Süt Ürünleri Üretimi" verilerini açıkladı.


Buna göre, toplanan inek sütü miktarı ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 arttı ve 722 bin 506 ton oldu.


Söz konusu dönemde, ticari süt işletmeleri tarafından gerçekleştirilen içme sütü üretimi yüzde 10,2 artış göstererek 95 bin 335 tona çıktı. İnek peyniri üretimi de bu dönemde yüzde 9,2 artarak 51 bin 557 tona ulaştı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 14,1 azalarak 2 bin 426 tona geriledi.


Yoğurt üretimi ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 arttı ve 108 bin 251 ton oldu. Bu dönemde ayran üretimi de yüzde 1,5 yükselerek 60 bin 941 ton seviyesine ulaştı.


Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ağustosta ortalama yüzde 3,6, protein oranı ise ortalama yüzde 3,3 olarak tespit edildi.


Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı da 2014 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 3,1 artış gösterdi.