Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı mesafeleri kısaltacak

Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı mesafeleri kısaltacak

Ekonomi Haberleri

Temeli 2 yıl önce atılan Çıldır Aktaş Sınır Kapısı'nın açılışı dün gerçekleştirildi.

Ebru Karatosun ARDAHAN
Açılışa Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, eski bakan Hayati Yazıcı, Gümrük ve Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız katıldı. Bakan Cenap Aşçı, “Burası Gürcistan ile üçüncü kapımız. Azerbaycan'a yolumuz 200 kilometre kısalıyor. Bu kapı ile Rusya'ya erişim de 130 kilometre kısalacak. Gümrük kapıları bir ülkenin aynasıdır. Biz TOBB ile yaptığımız iş birliği ile bütün kapılarımızı yenilemeye gayret ediyoruz” dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da Çıldır Aktaş Sınır Kapısı'nın, Anadolu'nun Orta Asya'ya açılan kapısı olduğunu belirterek, Ardahan'da çok daha büyük potansiyel olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Çıldır Aktaş kapısından sadece 3 saatlik kara yolu mesafesinde büyük bir pazar var. Gürcistan, Azerbaycan ve yakın coğrafyada 17 milyonluk bir nüfus, tam 100 milyar dolarlık bir ekonomi söz konusu. Bu hatla Ardahan, Kars, Türkiye zenginleşecek. Gürcistan ve Azerbaycan zenginleşecek. Ticaret arttıkça dostluk ilişkileri kuvvetlenecek, siyasi ilişkiler güçlenecek” diye konuştu.
EKONOMİK İLİŞKİLERDE BÜYÜK AÇILIM
Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı hem Gürcistan'la dış ticareti önemli ölçüde artıracak hem de Azerbaycan başta Orta Asya'daki Türk cumhuriyetleri ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerde büyük açılımın yaşanmasını sağlayacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...