Fındıkta fiyat 15 TL'ye yaklaştı

/ Kaynak: İHA
Fındıkta fiyat 15 TL'ye yaklaştı

Ekonomi Haberleri  / İHA

Fındık fiyatları üreticinin istediği seviyeye gelmeye başladı.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, serbest piyasada fındık fiyatının iyi seyirde ilerlediğini belirterek Giresun kalite tombul fındığın kilogramının 14 liranın üzerinde işlem gördüğünü kaydetti. Karan, şu anda serbest piyasada fındık fiyatının 13 lira 50 kuruş ila 14 lira 20 kuruş aralığında alınıp satıldığını ifade etti. İhracat rakamları ve stoklara bakıldığında 2015 yılı mahsulü fındığın yüzde 50'sinin pazara indiğini ifade eden Karan, “Halen üreticilerimizin elinde rekoltenin yüzde 50'si bulunmaktadır. Buda fındık fiyatının seyri için önemli bir miktardır. Bugüne kadar pazara inen fındıklar alınıp satıldı, fabrikalarda kırılarak büyük oranda ihraç edildi.


Sanayicinin elinde en fazla iki aylık ihracat stoku var veya yok. Yeni fındık sezonuna daha 8-9 ay gibi bir süre var. Bu nedenle üreticimizin elindeki ürün çok değerli ve altın kadar kıymetli. Son günlerde fındık fiyatının kontrollü olarak yükselişe geçmesi bunun bir işaretidir. Biz inanıyoruz ki, şu anda 14 liranın üzerinde işlem gören fındık önümüzdeki günlerde üreticilerin sezon başından beri talep ettiği 15 liranın üzerine çıkacaktır. Ziraat Odaları olarak biz fındıkta afaki ve uçuk bir rakam istemiyoruz. Biz üreticimizin alın terini istiyoruz. Eğer halen rafta iç fındığın kilogramı 50-60 liradan satılıyorsa, bizimde ürünümüzün kilogramı en 15 liradır. Hiç kimse çıkıp da, 'Ziraat Odaları sadece fındık fiyatı yüksek olsun diye çırpınıyor' demesin. Ziraat Odaları, her zaman üreticinin yanındadır ve onların hak ve hukukunu korumak için vardır. Üreticinin ürünü gerçek değerinde işlem görmesi için sonuna kadar yüksek sesle konuşmaya devam edeceğiz” dedi.


Karan açıklamasında, zaman zaman Türk fındığına rakip olarak Gürcü fındığının gösterilmeye çalışıldığını hatırlatarak şunları kaydetti:
“Dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70'i ülkemizde yapılmaktadır. Son yıllarda özellikle, Gürcistan'da fındık üretiminin arttığı, Türk fındığını tehdit ettiği ve alıcıların Gürcü fındığına yöneldiği yönünde söylemleri takip etmekteyiz. Türk fındığının rakibi yoktur. Fındıkta söz sahibi Türkiye'dir. Hiç kimse Gürcü fındığını Türk fındığa alternatif gibi göstermeye çalışarak fiyatları düşürme çabası içerisine girmesin. Türkiye'nin fındık ihracatından sağladığı döviz girdisi açık ve net ortadadır. Üreticiden ihracatçısına kadar bize düşen görev ürünümüze daha fazla sahip çıkarak, kalite ve üretimi artırmaktır. Gürcistan'ın İtalya'nın İspanya'nın ABD'nin fındık üretimi bizi ilgilendirmiyor.”  

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...