'Reform Görev Gücü' iş başı yapacak

'Reform Görev Gücü' iş başı yapacak

Ekonomi Haberleri

AK Parti yeni dönemde hem Hükümet Programı hem de Eylem Planı üzerindeki çalışmalarında son aşamaya geldi.

İSMAİL SONSUZ ANKARA

Gençlerden emeklilere, çiftçilerden esnafa kadar toplumun her kesimine önemli vaatlerde bulunan AK Parti, 64. hükümetin kurulmasıyla birlikte düğmeye basacak. Parti kurmayları iki koldan hem Hükümet Programı hem de Eylem Planı üzerindeki çalışmaları son aşamasına getirdi. Atılacak adımlarla ilgili icraat takvimi oluşturulurken, gün gün planlama yapıldı. Yasal düzenleme gerektiğinden, ilk aşamada bakanlıkların bölünmesi yerine, mevcut yapıda düzenleme yapacak olan Davutoğlu, işleyişi hızlandıracak mini kabineleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla devreye sokacak. 
1-3-6-12 AYLIK PLANLAMA YAPILDI
 Ekonomiden güvenliğe, diplomasiden bürokrasiye kadar çeşitli alanlarda süreçleri hızlandıracak adımları hızla atmayı planlayan Davutoğlu, Hükümet Programı ve Eylem Planı üzerindeki son rötuşları bizzat yapacak. Davutoğlu'nun, G20 Zirvesi sonrası milletvekilleri, il ve belediye başkanlarıyla yapacağı toplantıların yanı sıra, bu düzenlemelere hafta içinde son şeklini vermesi öngörülüyor. Parti kurmayları ve ilgili bakanların bizzat rol aldığı çalışmalarda, 64'üncü Hükümet'in ilk 1 ay, 3 ay, 6 ay, 12 ay ve dört yılda yapacakları gün gün takvimlendirildi.
 BÜTÇE VAATLERE GÖRE YAPILACAK
Yapılan planlamaya göre ilk ayın en kritik işi 2016 bütçesi olacak. Aralık ayında Meclisten geçirilmesi planlanan bütçe, vaatlerin mali karşılıklarını da içerecek şekilde düzenleniyor. Yeni hükümetin ilk ay atacağı adımlardan biri de, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan, asgari ücretin 1300 TL'ye yükseltilmesi yönündeki kararın çıkartılması olacak. 2016 başından itibaren asgari ücretin 1300 TL olarak ödenmesi planlanıyor. 
'MİNİ KABİNELER' OLUŞTURULACAK
 Bazı bakanlıkların ayrılması üzerinde çalışma yürütülse de, bu adım, yasal düzenleme gerektiğinden hemen atılmayacak. Bunun yerine görev dağılımlarında yeni düzenleme yapılıyor. Başbakan Davutoğlu, mini kabine formülüyle işleyişi hızlandıracak. 'Ekonomi', 'dış politika ve güvenlik', 'reformlar' alanında kurulacak bakan grupları, kendi alanlarıyla ilgili adımları hızlı bir şekilde atacak. Bu kapsamda Reform Görev Gücü de hemen işbaşı yapacak. Yeni Anayasa için düğmeye basılacak. Öte yandan aralık ayında AK Parti'nin Afyonkarahisar'da yapması beklediği kamp ise yoğun gündem trafiği dolayısıyla ocak ayına kaydırıldı. Kampta, yeni sürecin yol haritası değerlendirilecek. 
İLK 3 AYDA ATILMASI PLANLANAN ADIMLAR

¥ Lise veya üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası giderleri 2 yıl süreyle gelir testi yapılmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanacak.
¥ Öğrencilerin 330 liralık bursu 400 liraya çıkarılacak.
¥ Emeklilere TOKİ aracılığıyla 240 taksitte aylık 250 TL bedelle konut sahibi olma imkânı tanınacak.
¥ Polislerin hizmet tazminatı yüzde 25 artacak.
¥ Şubat ayında 30 bin yeni öğretmen alınacak.
¥ Ev almak için konut hesabı açan ve yüzde 25 peşinat biriktirenlere yüzde 15 kamu katkısı sağlanacak.
¥ Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen süreler memuriyet kıdeminde değerlendirilecek.
¥ İşini kurmak isteyen gençlere 50 bin TL'ye kadar karşılıksız destek,100 bin liraya kadar ise faizsiz kredi verilecek.
¥ İlk kez iş bulan her gencin maaşı 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak.
¥ Esnafa 30 bin TL'ye kadar faizsiz kredi desteği verilecek.
¥ Yemde ve gübrede KDV kalkacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...