Adım adım milli füze

Düzenleyen:
Adım adım milli füze

Ekonomi Haberleri

Çin’le 4 milyar dolarlık füze ihalesini iptal ederek, millî imkânlarla füze geliştirileceğini açıklayan Türkiye’nin bu alandaki en büyük kozu yerli firmalar olacak.

Sinem Erciyas ANKARA

Füze alımı için Çin’le görüşen Türkiye’nin 4 milyar dolar bütçeli en büyük savunma ihalesinde iptal kararı almasıyla gözler savunma sanayine çevrildi. Füze üretimi konusunda daha öncede adımlar atan Türkiye’nin milli imkanlarla füze üretimini gerçekleştireceğini açılamasıyla bu devasa kaynak yerli firmalara aktarılacak. Türkiye’nin bu alandaki en büyük kozu ise füze alanındaki çalışmalarıyla dikkat çeken Roketsan. Roketsan’ın bugüne kadar geliştirdiği yerli tanksavar füzesi “Umtas” tasarım doğrulama aşamasına geçilmiş durumda. Ayrıca Türk Deniz Kuvvetleri’nin gemisavar silahlarını millileştirme vizyonu kapsamında geliştirilen “Atmaca”nın da 2016 yılında envantere girmesi planlanıyor. Yeni üretilecek ürünlerin yüzde yüz yerli olmasında hassasiyet gösterilirken füzelerin yurt dışına satışı da yapılacak. 
TERÖRLE MÜCADELEDE KULLANILIYOR
Bugün halihazırda Türk mühendisler tarafından üretilen Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) füzesi, F16 uçakları tarafından terör örgütü PKK’ya ait lojistik merkezler, barınaklar ve depoları yok etmekte kullanılıyor. Daha önce A, B1 ve B2 modelleri kullanılan SOM’un “ J” modelinin ise 2018’de hazır olması öngörülüyor. Diğer modellerden farklı olarak SOM-J, dünyada en ileri savaş uçağı olan F-35 uçaklarında kullanılacak. Füzenin ana elemanlarından biri olan turbo jet motoru Türkiye’de üretilmeye başlamasıyla birlikte, SOM-J tamamen yerli olacak. Çalışmaları sürdürülen SOM-J ile, F-35 uçaklarının en büyük kullanıcılarından Avustralya yakından ilgileniyor. ABD, Kore, Japonya gibi F-35 uçaklarını kullanan ülkeler, ihracat konusunda önemli potansiyel oluşturuyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...