Dikkat! Rusya tatillerinin ücreti geri alınabilir

Düzenleyen:
Dikkat! Rusya tatillerinin ücreti geri alınabilir

Ekonomi Haberleri

Rusya'da planlanan tatilin başlamasına 30 günden az süre kalmış olsa bile tüketicilerin, tur düzenleyicisine iptal talebini iletebileceği, başvurularının olumsuz yanıtlanması halinde tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılarak ödemelerinin iadesinin istenebileceği bildirildi.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Yönetim Kurulu Üyesi avukat Hasan  Batuhan Balkani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasında  yaşananların tatil planlayan tüketicileri olumsuz etkilediğini söyledi. 
 
Türkiye'de hükümet yetkililerinin açıklamaları ve Rusya'nın giderek  sertleşen üslubu nedeniyle tüketicilerin tatil paketlerini herhangi bir ceza  bedeli ödemeden iptal edebileceğini ifade eden Balkani, tüketicilerin,  başvurularının olumsuz yanıtlanması halinde tüketici hakem heyetlerine başvuru  yaparak ödemelerinin iadesi isteyebileceğini kaydetti. 
 
Balkani, iki ülke arasında yaşanan kriz meydana gelmeden tatil paketi  alan tüketicileri bu dönemde zorla tatile göndermenin hukuka aykırı olacağını  vurgulayarak, "Tüketiciler, tatil paketi alırken gereken tüm dikkat ve özeni  göstermesine rağmen şu anda yaşanan krizi öngörmeleri mümkün değildi. Her iki  ülke yöneticilerinin vatandaşlarına yaptıkları resmi açık duyurularla diğer  ülkeye seyahat etmemeleri ve orada bulunanların da derhal ayrılmaları yönündeki  söylemleri, hukuken zorlayıcı sebep olarak değerlendirilir. Rusya'da planlanan  tatilin başlamasına 30 günden az süre kalmış olsa bile tüketiciler, tur  düzenleyicisine iptal talebini iletebilir. Tur düzenleyicisi, tüketicilerden  aldığı ücreti an fazla 14 gün içinde tüketicilere iade etmekle yükümlüdür aksi  halde hukuki yaptırımlara tabi olacaklardır. Seyahat ve tatil sigortası yaptırmış  tüketiciler, poliçelerini dikkatle inceleyerek bu tür beklenmeyen durumlardan  ötürü zararlarının tazminini sigorta şirketinden de isteyebilirler. Tabii burada  tur düzenleyicilerinin yapmış olduğu zorunlu harcamaların akıbeti de önem  taşımaktadır" değerlendirmesinde bulundu. 
 
Tur düzenleyicisinin, tüketicinin bu seyahati ile ilgili harç ya da  vergi ve benzeri bedeller ödemiş olabileceğini dile getiren Balkani, "Tur  düzenleyicisi, bu bedelleri belgelendirerek, bağlı bulundukları meslek odaları  kanalıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından talep edebilir. Tur düzenleyicisi  tarafından 14 gün içinde alınan ücret hiçbir kesinti yapılmadan iade edilmediği  takdirde tüketiciler, haklarını tüketici hakem heyetleri ve Tüketici  Mahkemelerinde aramalılar" diye konuştu. 
 
Paket tatil ticari ya da meslek amaçla satın alınsa bile..." 
 
 Balkani, paket tatilin ticari ya da mesleki amaçla satın alınması  halinde dahi yine aynı sebeplerle iptal edilebileceğini vurgulayarak, bu durumda  mağdur olanı tarafından tüketici sıfatıyla 6502 sayılı Tüketici Kanunu kapsamında  hak sahibi olabileceğini söyledi. 
 
 Zararın sadece Türkiye'den Rusya'ya gidecek vatandaşlarımızın tatil  paketi alması ile sınırlı kalmadığını ifade eden Balkani, "Sayın Başbakanımız  Ahmet Davutoğlu'nun iş dünyasının zararlarını karşılayacakları açıklaması ile  Rusya'dan Türkiye'ye tur düzenleyen ve Rus turistler için yapılan  rezervasyonların iptali sebebiyle zarara uğrayan turizm şirketlerinin de zararın  karşılanacağını umuyoruz" ifadelerini kullandı. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...