Piyasalar pozisyon ayarlıyor, FED öncesinde son salvolar

Düzenleyen:
Piyasalar pozisyon ayarlıyor, FED öncesinde son salvolar

Ekonomi Haberleri

Önümüzdeki hafta ABD’de faiz artışının başlayacağı beklentisiyle piyasada hareketler sertleşti. Borsa 70 bin sınırına çekildi, dolar yeniden 3 TL’ye yöneldi

ABD Merkez Bankası’nın (FED) yaklaşık 2.5 yıl önce ilk sinyallerini verdiği ve önümüzdeki hafta nihayete ermesi beklenen “faiz artırımı” hamlesi öncesinde piyasalarda son pozisyonlar ayarlanıyor. Bütün dünyada dolara artan talep, iç piyasada da etkisini gösterdi. Dolar, 2.9750’ye kadar yükselerek, 6 Ekim’den bu yana gördüğü en tepe seviyesine ulaştı. Borsa da 70.500 puanın altına sarkarak, son 3.5 ayın en düşük noktasına geriledi. Gelen tepki alımlarıyla endeks, 71 bin puanın üzerine çıktı ama tutunamadı. Analistler, “Özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri, önümüzdeki hafta FED’den beklenen faiz artışı öncesinde baskı altında” uyarısında bulunuyor.

Destek Menkul Araştırma Uzmanı Emre Özgüven, “2015 yılı boyunca sözlü yönlendirmeler ile piyasaları oyalayan FED’in, haftaya faiz artırımına gitme ihtimali oldukça artmış durumda. Gelinen noktada muhtemel bir faiz artırımının ertelenmesi, FED’in kredibilitesini derinden sarsabileceği gibi, piyasalar üzerinde de daha fazla sarsıntı oluşturabilir. 16 Aralık’ta FED’in, 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Bu beklentiler son dönemde büyük ölçüde fiyatlanıyor. Böyle bir hamle ile volatilite artsa da, etkilerinin sınırlı kalma ihtimali yüksek. Böyle bir durumda dolar, 4-5 kuruşluk ekstra primle 3 TL’ye gidebilir” dedi.
Öte yandan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), “FED’in faizlerde artırıma gitmesiyle daralacak uluslararası likidite, gelişmekte olan ülkelerin 2016’da karşı karşıya olduğu riskler arasında. Özellikle Türkiye, iç büyümeyi canlandırmak ve cari açığı finanse etmek için sermaye girişlerine bağımlı. Ancak ekonominin dış borç finansmanına bağımlılığını azaltmada etkili reformların uygulanması ve iş gücündeki artışı karşılayabilecek derecede ekonomik büyümenin sağlanması, Türkiye’nin not görünümünü durağana çevirmemizi sağlayabilir” açıklamasında bulundu.

PETROL
39 doların altına indi

Geçen hafta OPEC’in üretim miktarında kısıntıya gitmeyeceğini açıklaması ve gelecek hafta FED’in faizleri artıracağı beklentilerinin dolar talebini artırması, petrol üzerindeki baskıyı devam ettirdi. Küresel arzın azalacağına ilişkin öngörüyle ekimde 54 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, dün 38.80 dolarla 31 Aralık 2008 tarihinden bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi. Daha sonra 39 doların hemen üzerinde denge bulmaya çalıştı. Analistler, 40 doların direnç konumuna geldiğini belirtti.

ALTIN
103 TL’ye dayandı

Dolarda yaşanan yükseliş, içeride altın fiyatlarını da yukarı taşıdı. Kapalıçarşı’da işlem gören altının gramı fiyatı, 102.65 lira ile son 1 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Düne 100.70 liradan başlayan gram altın, en son 11 Kasım’da 103 TL’ye yakın noktaları test etmişti. Altının ons fiyatı ise 1062 dolar ile haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra, 1065 doların üzerinde denge bulmaya çalıştı. Dolar/TL’deki yükselişin devam etmesi halinde, gram altında 103 TL’nin üstünün gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...