Doğalgaza borsa geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah
Doğalgaza borsa geliyor

Ekonomi Haberleri  / Sabah

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgaz borsasının kurulması için çalışmaları hazlandırdı.

Hazırlıkları süren doğalgaz borsası için 'Dengeleme Gazı Piyasası' kurulacak, ardından Doğalgaz Gün Öncesi Piyasası' gelecek. Borsa, ayrı bir birim olarak değil kısa bir süre önce oluşturulan Enerji Piyasaları Borsası (EPİAŞ) bünyesinde kurulacak. Doğalgaz ve sıvılaştırılmış petrol gazı (LNG) firmaları, alıcı ve satıcı olarak bu borsada işlem yapabilecek. 

REKABET FİYATLARI DÜŞÜRECEK 
Alıcı ve satıcıyı buluşturan borsa ile arz çeşitliliği artacak, bu durumun tüketiciye yansıması ise fiyatların rekabet nedeniyle aşağı çekilmesi olarak gerçekleşecek. Gelişmiş bir doğalgaz piyasası oluşturulması için 'Dengeleme Gazı Piyasası'nın kurulmasının şart olduğu vurgulanıyor. Doğalgaz Gün Öncesi Piyasası'nın kuruluşunun ise 2018'e kadar tamamlanması hedefleniyor. Öte yandan 69 dağıtım şirketinden 59'u için tarifeler de değişecek. 2012-2016 dönemi için dağıtım şirketlerinin uyguladığı tarifeler için son tarih 2016. Önümüzdeki yıldan itibaren, bu 59 dağıtım şirketi de EPDK'nın hazırlayacağı tarifelere geçecek. Dağıtım firmalarına ihale bittikten sonraki 8 yıllık dönem için kendi tarifelerini belirleme hakkı veriliyordu. Ancak bu sürenin sonunda dağıtıcılar, EPDK'nın belirlediği tarifeler üzerinde tüketiciye doğalgaz sunmak zorunda olacaklar. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...