Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Garajda iki Türk

Düzenleyen:
Garajda iki Türk

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin yükte ağır, pahada hafif ihracatını tersine çevirmek için devlet desteğiyle kurulan teknokentler meyvesini vermeye başladı. İki mühendisin işlerini bırakarak İTÜ Teknokent’inde kurdukları Nuvia, TÜBİTAK Projesi ile kombilere uzaktan erişim sağlayan sistemi geliştirince yabancı yatırımcıların gözdesi oldu.

ÖMER TEMUR

Garajda kurulan ve açıkladıkları kârlar bazı ülkelerin milli gelirinden bile fazla olan Google, Apple, Microsoft gibi dünya devlerinin kuruluş öykülerine benzer örnekler Türkiye’den de çıkmaya başladı. Devlet desteği ile kurulan teknokentlerde büyüyen Türk teknoloji şirketlerinin önümüzdeki 10 yılda dünya devleri arasında yer alması ve Türkiye’nin, özlediği teknoloji ihracatından büyük gelir sağlaması bekleniyor. Türkiye’deki en önemli teknokentlerden birisi olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Teknokenti’nde yer alan Nuvia’nın genç patronlarının temelini attıkları ve şu an büyük yol kateden şirketleri, kuruluşunun üzerinden daha iki yıl bile geçmeden yabancı yatırım fonlarının radarına girdi.
Nuvia’nın İTÜ ARI 6 Enerji Teknokenti’ndeki merkezinde görüştüğümüz şirket kurucuları Cem Gül ve Doktor Emre Erkin gençlere örnek olacak ve onları teşvik edecek başarı öyküsünü anlattılar. Dostluklarının Üsküdar Fen Lisesi’nde sıra arkadaşlığıyla başladığını söyleyen Cem Gül, “Proje ödevlerimizi bile birlikte hazırlardık. Emre ile yollarımız üniversitede ayrıldı. Ben Koç Üniversitesi’ni, o da İstanbul Teknik Üniversitesi’ni bitirdi. Daha sonra Almanya’da Mercedes’in Ar-Ge biriminde ve Max Planck Institute’de çalıştım. Sonra Türkiye’ye döndüm. Microsoft ve Vodafone’da çalıştım. Emre de İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü’nde enerji yönetimi üzerine akademisyenlik yapıyordu” dedi.
Teknokent’e girdi, istifayı verdi
Biri enerji tasarrufu konusunda akademisyen olan, diğeri ise makinelerin iletişimi konusunda uzman olan arkadaşların ikisi de  doğalgaz faturasından muzdarip olunca Nuvia’nın da temelleri atılır. Yaklaşık 1 yıllık bir çalışmanın ardından geliştirdikleri akıllı kombi kiti Türkiye’nin ilk enerji temalı teknokentine başvurup kabul edilirler ve Tübitak’tan destek almayı başarırlar. Bu süreci ise Dr. Emre Erkin anlatıyor: “Türkiye’de ilk defa kombiye takılan bir modül sayesinde evde olmadığınız zamanlarda bile telefonla evinizin sıcaklığını ayarlayabilmeyi sağlayan akıllı bir oda termostatı geliştirmeyi başardık. Adını da Cosa Akıllı Kombi Kiti koyduk. Desteği alıp Teknokent’e kabul edilince Cem hemen istifa etti. Akıllı algoritmaları sayesinde evin ısınma ve soğuma sürelerini öğrenen Cosa, doğalgaz tüketiminizde yüzde 10 ila 40 arası tasarruf etmeyi sağlıyor. Evde, uykuda ya da dışarıda olma durumlarına göre evin sıcaklığı ayarlanabiliyor ve uzaktan kontrol edilebiliyor.”
Ülker Pazarlama Başkanı Lale Saral Develioğlu ve uluslararası yatırım firması Revo da Nuvia’nın bu başarıya inanarak yatırımcı olurlar. Şirket kısa zamanda tamamen yerli mühendisler tarafından geliştirilen Cosa markası ile Ümraniye’de üretim yapmaya başlar. Türkiye’deki yaklaşık 20 milyon hanenin yarısı kombi ile ısınmakta olduğu düşünüldüğünde 5 yıl içinde yüzbinlerce eve ulaşılacağını vurgulayan ortaklar, “Biz bu başarı öyküsünü yarım bırakmak istemiyoruz. Önümüzdeki yılyurt dışına açılmayı planlıyoruz” diyor.

Garajda iki Türk

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...