Süzer Grubu rotayı yurt dışına çevirdi

Düzenleyen:
Süzer  Grubu rotayı  yurt dışına çevirdi

Ekonomi Haberleri

Hırvatistan'da bankacılık sektöründe büyüyen Süzer Grubu, Arnavutluk'a 450 milyon dolarlık HES, ABD'ye 300 milyon dolarlık gayrimenkul, Dominik'e ise 100 milyon avroluk otel yatırımı yapmaya hazırlanıyor

Önder ÇELİK

Yurt içinde gayrimenkul, finans, turizm ve enerji alanlarında faaliyet gösteren ve Türkiye’nin en büyük konut projelerinden Bahçeşehir’i inşa eden Süzer Grubu, yurt dışı işlere ağırlık verdi. Enerji, gayrimenkul, bankacılık ve otelcilik alanında yurt dışında önemli projelere imza atmaya hazırlanan Grup, bu kapsamda ABD, Dominik Cumhuriyeti ve Arnavutluk’ta 1 milyar dolara yakın yatırım yapmayı planlıyor. Gazetecilere yeni yatırım planlarını anlatan Süzer Grubu Onursal Başkanı Mustafa Süzer, Türkiye'nin potansiyelinin çok yüksek olduğunu ancak dışarıda ekmek kovalamak gerektiğini söyledi. Önemli olanın Türkiye'ye döviz getirmek olduğunu kaydeden Süzer, Hırvatistan’da bölge bankası olarak kurdukları KentBank'ın yeni şubelerle büyüdüğünü belirterek, “Türkiye'ye kredi veriyoruz, ekonomiye katkımız oluyor” dedi. Kendilerine 'bizi alın' diyen bankalar olduğunu belirten Süzer, iki yıl sonra o bölgede yeni bir banka daha almayı düşünebileceklerini ifade etti. Bankacılık Yasası'nı 'çağdışı' olarak tanımlayan Süzer, “Türkiye'de bankacılığa girmememizin nedeni zimmet maddesidir” diye konuştu. Mustafa Süzer, KentBank'la ilgili AİHM'de kazandıkları 4.5 milyar dolarlık davayla ilgili de, devletle uzlaştıklarını ve hiçbir şey istemediklerini kaydetti.
ARNAVUTLUK'A HES PROJELERİ
Arnavutluk'ta Nurol Enerji'yle birlikte ortak HES projeleri yapacaklarını ifade eden Mustafa Süzer, toplam yatırım bedelinin 450 milyon dolar olduğu 270 MW büyüklüğündeki projelerin 5 yılda tamamlanacağını kaydetti. ABD'de kaya gazı için yatırım yaptıklarını da ifade eden Süzer, ihracat izni çıkmadığı için bu yatırımı ABD'li ortaklarına devrettiklerini söyledi.
Türkiye’de rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımı yapmadıklarını, bunun nedeninin de izin prosedürleri olduğunu kaydeden Süzer, “Benim devletle, EPDK’yla ne işim var. Kimin lisansını veriyorsun. Allah’ın güneşi… İzin alınması gereken tek yer iletim ve dağıtım firmasıdır” dedi. Süzer, Avrupa’da 28 cent/dolar olan alım garantisinin Türkiye’de ise çok düşük bir rakam olan 13 cent/dolar olduğunu kaydetti.

Dominik'e resort otel yatırımı yapacak

∂ Türkiye'deki otellerin kârlılığının düşmesi nedeniyle yatırım yapmayı düşünmediklerini ifade eden Mustafa Süzer, “Önümüzdeki bir iki yıl içinde birçok satılık otel ilanı göreceğiz” dedi. Yurt dışındaki yatırımlarını genişletmek istediklerini kaydeden Süzer, “Sezonun 12 ay boyunca devam ettiği Dominik’te 100 milyon avro tutarında bir resort otel yatırımı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra Meksika’da Tulum ile Cancun arasındaki coğrafyada da yatırım için arayışlarımız sürüyor” ifadelerini kullandı. Süzer Grubu'nun bünyesinde bulunan The Ritz-Carlton İstanbul'un Genel Müdürü Can Göktaş da, otelcilik sektöründe arzın talebi geçtiğini söyledi. Yılı yüzde 70 dolulukla bitirdiklerini kaydeden Göktaş, G20 Zirvesi'nin olumlu bir reklam olduğunu ifade etti.

New York ve Miami’ye rezidans

∂ Gayrimenkul alanında rotalarını ABD’ye çevirdiklerini söyleyen Mustafa Süzer, New York ve Miami'de toplam yatırım tutarı 300 milyon doları bulacak iki rezidans projesi hayata geçireceklerini belirtti. Manhattan'da geçen yıl 165 yıllık bir binayı satın aldıklarını ifade eden Süzer, 100 milyon dolar inşaat maliyeti olan “218 Madison Projesi” kapsamında her biri 300 metrekarelik toplam 14 katlı lüks rezidansın inşa edilmesine yönelik çalışmaların başladığını ve projenin 2017'de tamamlanacağını söyledi. Süzer, Miami'deki “8955 Collins Avenue Projesi”nde ise toplam 30 daire olacağını ve yaklaşık 200 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçeceğini kaydetti.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...