Teknoloji için çalışana ücret, hibe ve indirim

Düzenleyen:
Teknoloji için çalışana ücret, hibe ve indirim

Ekonomi Haberleri

Temel bilimler mezunlarının ücretini 2 yıl boyunca ödeyecek olan devlet, tasarımcı çalıştırana vergi indirimi sağlayacak. Öncelik uzay, savunma, sağlık ve bilişime verilecek...

Haber Merkezi ANKARA
Türkiye'nin teknolojide atağa kalkmasını amaçlayan Ar-Ge Reform Paketi açıklandı. Paketle tasarım faaliyetleri destekleme kapsamına alınırken, Ar-Ge personeli çalıştıran şirketlerin işçi maliyetlerinin bir bölümünü devlet üstlendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ar-Ge Reform Paketi'ni TÜBİTAK'ta düzenlen toplantıda açıkladı. Hedefi Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3'e yükseltmek olan proje ile, araştırmacı sayısı 115 binden 200-300 bin ve daha yükseğe çıkarılacak. Bu hedefe ulaşmak için Ar-Ge ve mükemmeliyet merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, üniversiteler, öğrenci ve girişimcilere destek, burs ve teşvik veren devlet, teşviklere yenilerini ekleyecek.
TASARIM MERKEZİNE VERGİ İNDİRİMİ
Proje ile öncelikle tasarım merkezlerinin de Ar-Ge merkezlerinin yararlandığı destek ve muafiyetlerden yararlanması sağlanıyor. Buna göre tasarım harcamalarının tamamı vergi indirimine tabi olacak. Sigorta primi işveren hissesinin yarısı, 2023'e kadar devlet tarafından karşılanacak. Tasarım merkezlerine gelir vergisi stopajı desteği ve damga vergisi istisnası sağlanacak. Ayrıca teknoloji geliştirme bölgelerinden gerçekleştirilecek bütün tasarım faaliyetleri destek kapsamına alınıyor. Ar-Ge ve tasarım çalışmalarını sipariş yoluyla yapan firmaların da yüzde 50 vergi indiriminden faydalanması sağlanıyor. 
SAĞLIK, SAVUNMA, UZAY, BİLİŞİM
Başbakan Davutoğlu, ihtisas teknoloji geliştirme bölgelerinin kurulmasının önünü açtıklarını, bu odak yapıları, stratejik sektörler olan bilişim, sağlık, savunma ve uzay gibi sektörlerde kurmayı planladıklarını belirtti. Teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan personelin lisans üstü eğitimleri için yurt dışında geçirdikleri süre, vergi muafiyeti kapsamında değerlendirilecek. Yüksek lisans için 1.5, doktora için ise 2 yıllık süre muafiyet kapsamına alınacak. 

Girişimci desteği 500 bin TL’ye çıktı

Tekno girişim sermayesi desteğinin limiti de 100 bin liradan 500 bin liraya çıkarılacak. Ayrıca bu destek için mezuniyetten sonraki 5 yıl içinde başvurma şartı 10 yıla çıkarılacak. Ayrıca, öğretim üyelerinin üniversite-sanayi iş birliği kapsamındaki çalışmalarında elde ettiği kazançtan kesindi yüzde 15’e inecek. Böylece öğretim görevlileri kazancının yüzde 85’ini alabilecek.

15 kişi çalıştıran destek alabilecek

Başbakan Davutoğlu, Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısını daha önce 50’den 30’a indirdiklerini hatırlatarak, şimdi özellikle ileri teknoloji gerektiren, yazılım, ilaç bilgi teknolojileri, biyoteknoloji gibi sektörlerde bu rakamı 15'e düşürdüklerini, bu adımın da çok önemli olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

 

Temel bölümler mezununun maaşı 2 yıl boyunca devletten

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı pakette, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde istihdam edilecek 'temel bilimler' mezunlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmını 2 yıl süreyle devlet karşılanması da yer alıyor. "Hiçbir akademik gelişme, temel bilimler olmaksızın sağlanamaz" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Temel bilimler, bütün bilimsel gelişmenin altyapısını oluşturur. Onun için bu konu sürekli gündemimizde olacak. Önce TÜBİTAK'ta bu bölümlerin başarılı öğrenciler tarafından tercih edilmesini sağlamak için burs programı başlatmıştık. Şimdi ise mezunların istihdamını kolaylaştırmak için bu adımı atmış bulunuyoruz. Firmaların ortak proje yapmasını desteklemek için, bu firmalara  gelir vergisi stopajı, damga vergisi istisnası, vergi ve sigorta indirimi gibi destekler sağlayacağız, yeni desteklerle önlerini açacağız. Ayrıca Ar-Ge'de kullanılacak makine, teçhizat, fizibilite ve danışmanlık giderleri için yüzde 50'ye kadar hibe destekleri vereceğiz. Bu ürünlerin 'Mavi Hat' kapsamında beklemeden yurda girişini sağlayacağız" diye konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...