HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Dünya Bankası Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Dünya Bankası Türkiye için büyüme tahminini yükseltti
Dünya Bankası, Haber

Ekonomi Haberleri  / AA

"Haziran seçimi sonrasında zayıflayan tüketici güvenine ve artan seçim belirsizliğine rağmen, özel tüketim şaşırtarak hızlandı. Kamu harcamaları da büyümeyi desteklemeye devam etti" - "Yeni hükümet, büyümeyi artırmak amacıyla yapısal reform programını uygulamaya devam etmek için iyi bir konumda"

Dünya Bankası, Türkiye’nin 2015 için büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 3,2'den yüzde 4,2'ye yükselttiğini açıkladı. Banka, geçen yıl için daha önce Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 5,5'i olarak açıkladığı cari açık tahminini de yüzde 5 olarak değiştirdi. Dünya Bankasının "Türkiye Düzenli Ekonomik Notu (Ocak)" yayınlandı.

Banka, 2015'in üçüncü çeyreğinde beklenenden daha hızlı gerçekleşen büyüme sebebiyle Türkiye için 2015 yılı büyüme tahminini yüzde 3,2'den yüzde 4,2'ye yükseltti. Dünya Bankası, 2016 ve 2017 için büyüme tahminini yüzde 3,5'te sabit tuttu.

Dünya Bankasının notunda, "İthalattaki önemli düşüş ve dirençli özel tüketim sayesinde mevsim etkisinden arındırılmış GSYH üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak yüzde 5,2 oranında artış kaydetti. Sonuçsuz kalan haziran seçimi sonrasında zayıflayan tüketici güvenine ve artan seçim belirsizliğine rağmen, özel tüketim şaşırtarak hızlandı. Kamu harcamaları da büyümeyi desteklemeye devam etti. Bununla birlikte, ikinci çeyrekte büyümeyi destekleyen özel yatırımlar üçüncü çeyrekte sert bir şekilde düştü. Bu durum haziran seçiminin belirsizlikleri çözmemesi üzerine özel sektörün sermaye harcamalarını kıstığını göstermektedir. Stoklardaki erime üçüncü çeyrekte de devam etti ve büyümeyi aşağı çekti" ifadeleri yer aldı.

Bankanın notunda, Türk lirasındaki değer kaybının ulaşım, mobilya ve hazır giyim gibi sektörlerde fiyatları önemli ölçüde arttırdığına işaret edildi. Notta, "Aralık ayında 12 aylık çekirdek enflasyon yüzde 9,5'e yükselirken, çekirdek enflasyon momentumu yüzde 10,5'in üzerinde kalmıştır. Önümüzdeki dönemde, 1 Ocak 2016'dan itibaren asgari ücrette yapılan yüzde 30'luk artışın enflasyonu hedef bandının üzerinde tutması olasıdır" değerlendirmesi yapıldı.

- "Hükümet, reformlar için iyi konumda"

Türkiye ekonomisinin ihtiyatlı bir orta vadeli görünüme sebep olan zorluklar yaşamaya devam ettiğine işaret edilen notta, "Ekonomik Reform Programı açıklanmış ve Orta Vadeli Programı revize edilmiştir. Yeni hükümet, büyümeyi artırmak amacıyla yapısal reform programını uygulamaya devam etmek için iyi bir konumda. 64. Hükümet 2016 Eylem Planı'ndan başlayarak reform taahhütlerinin zamanlı ve muntazam uygulanması kritik önem taşıyacaktır" değerlendirmesine yer verildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...