Kayısılara ‘don savar’ kalkanı

Düzenleyen:
Kayısılara ‘don savar’ kalkanı

Ekonomi Haberleri

Yüksek hava sıcaklığını görüp çiçeklenin ağaçlar, mart soğuğuna yenik düştü.

Türkiye'nin birçok ilinde 27-29 Mart tarihlerinde meydana gelen zirai don sebebiyle çiçek açan ağaçlar zarar gördü. Veriler, 36 ildeki fındık, kayısı, ceviz, badem, şeftali, nektarin, üzüm, kiraz, armut, erit, kivi ağaçlarının etkilendiğini gösteriyor. Uzmanlar ise zararın önceki yıl olduğu gibi büyük olmadığını, bundan sonra hava sıcaklıklarının elverişli seviyede geçmesi halinde zararın büyük olmayacağını ifade ediyor. 
Malatya'da ailesi geçimini kayısı ile sağlayan 2 genç, zirai don olayını önlemek için bir sistem geliştirdi. TÜBİTAK yarışmasına da katılacak olan sistem, hava sıcaklığı 2 dereceye düştüğü zaman devreye giriyor. Rezistans ısınarak etrafa ısı veriyor. Bu ısı ağaçların taç yapraklarına kadar etkili oluyor. Projeyi hazırlayan öğrenciler Mehmet Söğüt ve Emre Akgeyik, "3 yıl üst üste kayısılar yandı. Ekonomik olarak ailelerimiz çöktü. 2 yıldır bu proje çalışıyoruz. Sistem, delikli borular sayesinde don etkisini bertaraf ediyor. Devlet, sulama sistemine yüzde 50 katkı verdiği için maliyeti de yarı yarıya oluyor" dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...