Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ekonomi Bakanı'ndan milyonlarca çalışana çok önemli söz

Düzenleyen:
Ekonomi Bakanı'ndan milyonlarca çalışana çok önemli söz

Ekonomi Haberleri

Bakanı Nihat Zeybekci, "Kıdemde şunu söyleyeyim; sıfır mağduriyet. Öyle bir geri gitme olabilir mi?" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 40'ıncı Uluslararası KKTC Fuarı'nın açılışı için gittiği Lefkoşa yolunda 65'inci hükümetin ekonomi ajandasına ilişkin soruları yanıtladı.

Zeybekci bir işadamı olarak kıdem tazminatı fonunun kurulmasına ilişkin çalışmayı desteklediğini dile getirerek "Çalışanın kıdemi, firmayla birlikte batıp gitmemeli. Kıdemini alan sayısı yüzde 10'dan yüzde 100'e çıkmalı. Bir ay bile çalışsa hesabına kıdemi geçmeli. 15 güne düşme konusundaki tartışmalara gelince, kıdem tazminatında sıfır mağduriyet. Kanuni olarak bir yılda 30 günse yine aynı şekilde korunarak hesapta birikmeli" dedi. Sadece özel sektörün, fabrikaların üzerinde birikmiş kıdem tazminatları da bir şekilde devredileceğini kaydeden Zeybekci bunun formülünün de bulunacağını belirtti. Zeybekci "Kıdemde şunu söyleyeyim; sıfır mağduriyet. Öyle bir geri gitme olabilir mi?" dedi.

YENİ SEFERBERLİK

Yeni bir ihracat seferberliği başlatacaklarını kaydeden Zeybekci şöyle konuştu: "Eximbank, yurtdışında yatırım yapan firmalara, yatırım için gerekli makine parklarını Türkiye'den almaları şartıyla finansman desteği verecek. Örneğin Irak'ta un fabrikası kuracaksa firma, makinelerini Türkiye'den alması ve o ülkenin hazine garantisi vermesi şartıyla, kredi desteği verilecek. Diğer Eximbanklar gibi çalışacak Türk Eximbank'ı da. Ulaştırma, içme suyu, demiryolu, havaalanı yatırımı yapacaksa bir ülke, benim şirketim gidecek projeye talip olacak. 'Parasını ben getireceğim' diyecek. Karşı taraftan tek istediğim devlet garantisi olacak."

İRAN'I TARAYACAĞIZ

Zeybekci İran ile 2015 yılı başında yürürlüğe giren tercihli ticaret anlaşmasının kapsamını genişleteceklerini söyleyerek 160 üründe sıfırlanan vergilere yeni ürünler ekleneceğini ifade etti. İran'dan ulaştırma, sağlık konusunda yatırım talepleri olduğunu belirterek "Ticaret müşaviri sayımızı 1'den 5'e çıkardık, yerel personelle birlikte 10 olacağız. İran'ı sokak sokak, köy köy tarayacağız. Ticaret müşavirlerimiz oraya giden her işadamımıza mihmandarlık yapacak. Hedefimiz 50 milyar dolarlık dış ticaret hacmi" dedi.

YENİ İHRACAAT TEŞVİK PAKETLERİ

Yeni ihracat teşvik paketlerinde tatil ve sağlık turizminin de ihracat sayılacağını vurgulayan Zeybekci şöyle devam etti:

"Otele gelen yabancı turiste; sağlık için hastaneye gelen yabancı hastaya kesilen hastane faturası ihracat sayılıp; diğer ihracatçılara sağlanan Eximbank, fuar, tanıtım, KDV iadesi gibi her ne destek varsa onlar da yararlanacak. Yabancıya konut satışının ihracat kapsamında değerlendirilmesine henüz karar verilmedi."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...