İstanbul pahalılıkta 101.sırada yer aldı

Düzenleyen:
İstanbul pahalılıkta 101.sırada yer aldı

Ekonomi Haberleri

Global piyasalarda insan kaynakları yönetim danışmanlığı yapan bir firmanın 209 şehri kapsayan yaşam maliyeti araştırmasına göre, bu yıl dünyanın en pahalı şehri Hong Kong oldu.

Global piyasalarda insan kaynakları yönetim danışmanlığı yapan bir firmanın 209 şehri kapsayan yaşam maliyeti araştırmasına göre, bu yıl dünyanın en pahalı şehri Hong Kong oldu. Geçtiğimiz yıl 99. sırada yer alan İstanbul, bu yıl 101. sıraya geriledi. En son sırayı ise Namibya'nın Windhoek şehri aldı.

5 KITA, 209 ŞEHİR

Yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çok uluslu şirketlere rehberlik eden yaşam maliyeti araştırması, beş kıtada 209 şehirde gerçekleştirildi. Yaşam maliyeti araştırması, özellikle küresel çapta iş yapan şirketlerin mobil iş gücünü yönetme stratejilerini belirleme aşamasında en önemli referanslarından biri olarak görülüyor.

NEW TORK TEMEL ALINDI

100 puana sahip New York'un temel alındığı yaşam maliyeti araştırmasında, dünyada yaşanan doğal afetler, ekonomik ve politik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki hareketlilik, enflasyon ve konaklama ücretlerinde olan dalgalanmalar dikkate alınıyor. Uluslararası firmalar, çalışanlarına ödeyeceği ücretlerde bu araştırmayı dikkate alıyor.

BU SENE BİRİNCİ HONG KONG

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200'den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2016 yılının en pahalı şehri Hong Kong, oldu. Hong Kong'un ardından Luanda, Zürih ve Singapur en pahalı şehirler olarak sıralandı. Tokyo ise geçen seneye göre 6 basamak yükseldi ve 5. sıraya çıktı. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 99. sırada yer alan İstanbul ise, listede 101. sıraya yerleşerek, yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre daha 'ucuz' bir şehir olarak listedeki yerini aldı.

NEW YORK AMERİKA'NIN EN PAHALI ŞEHRİ

Amerikan dolarının değer kazanmasıyla geçen yıl olduğu gbi Amerika'da birçok şehrin sıralamada yükselmesi araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından birisi oldu. Araştırmada 11. sıraya yükselen New York, Amerika'nın en pahalı şehri olmaya devam ederken, 9 basamak yükselen Los Angeles 27'inci, San Francisco ise 26'inci sırada yer aldı. Geçen sene 50'nci sırada bulunan Washington ise, 38. sırada kendisine yer buldu. Kanada dolarının değer kaybetmesiyle Vancuover 23 sıra düşüşle 142 sırada yer alırken, Toronto'da 17 sıra düşüşle 143'üncülüğe geriledi.

AVRUPA'NIN EN PAHALISI İSVİÇRE

Yaşam Maliyeti Araştırması'nın 2016 sonuçlarına göre, Zürih Avrupa'daki en pahalı şehir unvanını koruyor. İsviçre şehirlerinden Cenevre sekizinci sırada yer alırken, Bern İsviçre frangının Amerikan doları karşısında değer kaybetmesiyle 13. sıraya yerleşti. Londra'da düşüş yaşayan şehirlerden biri oldu ve 17. sırada kendisine yer buldu. 44. sıradaki Paris, 50. sıradaki Milano, 54. sıradaki Viyana ve 58. sıradaki Roma ise geçen seneki yerlerini korudu. Avrupa'da birkaç yerel para biriminin dolar karşısında kan kaybetmesi sonucu bazı şehirler sıralamada geriledi. Buna ek olarak, güvenlik unsurları, toplumsal huzursuzluk ve ekonomik göstergelerin de Avrupa'yı etkilediği görüldü.

ASYA PASİFİK VE DÜNYANIN EN PAHALI ŞEHRİ HONG KONG

Hong Kong dünyanın en pahalı şehri olurken, Singapur 4, Tokyo 5 ve Şangay 7'inci sırada yer aldı. Japonya şehirleri Japon Yeni'nin dolar karşısında değer kazanması sonucu sıralamada yükselirken, Çin Yuanı'nın değer kaybetmesi sonucu da Çin şehirleri düşüş gösterdi.

DUBAİ, ORTADOĞU'NUN EN PAHALISI

Genel olarak yurtdışı görevlendirme dünyası olarak bilinen Ortadoğu'da, en pahalı şehir unvanını listede 21'inci sırada yer alan Dubai elde etti. Abu Dabi 25'inci sırada yer alırken, 121'inci sırada yer alan Cidde, Orta Doğu'nun en ucuz şehri oldu. Özellikle kira fiyatlarının artışa geçmesi ve bazı şehirlerin genel sıralamada düşüşe geçmesinden dolayı Dubai ve Abu Dabi sıralamada yukarılara tırmandı.

EN UCUZ ŞEHİR NAMİBYA'DA

Yaşam maliyeti sıralamasında 209. sırayı ise Namibya'nın Windhoek şehri aldı. Güney Afrika'nın başkenti Cape Town ve Kırgızistan'ın başkenti Bişkek, en ucuz şehirler sıralamasında 208. ve 207. sırada yer aldı.

Kaynak:Haberler.com

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...