'2017 ekonomide çıkış yılı olacak'

Düzenleyen:
'2017 ekonomide çıkış yılı olacak'

Ekonomi Haberleri

“Türkiye hızlı bir şekilde 2017 yılında zemin kazanacak, tekrar bir çıkış yaşayacak” diyen Şimşek, Orta Vadeli Program’da reformlara odaklanacaklarını söyledi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu yıl birtakım iç ve dış şoklar sebebiyle Orta Vadeli Program (OVP) rakamlarında sapmalar olduğunu belirterek, “Ama bunlara eğer biz doğru tepki verirsek ki vermeye çalışıyoruz, bunlar geçici iniş çıkışlar olur. Türkiye hızlı bir şekilde 2017 yılında zemin kazanacak, tekrar bir çıkış yaşayacak” dedi. OVP’ye yönelik çalışmaların önce dar kapsamlı bir çerçevede başlatıldığını, daha sonra genişletildiğini ve Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) bir noktaya geldiğini anlatan Şimşek, çalışmaların ekim başında tamamlanarak, kamuoyuyla paylaşılmış hâle geleceğini söyledi. Büyümenin yatırımcı iştahı ve bir ülkenin geleceği açısından en kritik değişken olduğunu vurgulayan Şimşek, büyümenin bu sene öngörülenden daha zayıf olduğunu ifade etti. Bu yılın senaryolarını kurgularken, hiç kimsenin bir darbe girişimi olabileceğini düşünmediğini dile getiren Şimşek, şöyle konuştu: “Birinci husus bu (darbe girişimi), onun etkisi üçüncü çeyrekte çok net. İkincisi turizm bu sene çok kötü. Aslında biz bir miktar etkileneceğini öngörmüştük ama bu boyutlarda olacağını tahmin etmemiştik. Sadece turizmdeki düşüş sebebiyle büyüme üzerinde turizmin etkisi en az 1 puan olacak. Geçen sene iklim şartları gibi sebeplerle tarım güçlüydü ama bu sene tarımın etkisi de öngördüğümüzden daha zayıf. Dolayısıyla birinci ağırlıklı olarak turizm, ikinci olarak darbe girişimi, üçüncü olarak da tarımın etkisiyle bu sene büyüme, öngörülerimizin oldukça altında olacak.”

Şimşek, cari açık ve istihdamda sapmalar olacağına dikkat çekerek, “Özetle bu sene birtakım iç ve dış şoklar sebebiyle OVP rakamlarında sapmalar var ama bunlara eğer biz doğru tepki verirsek ki, vermeye çalışıyoruz, bunlar geçici iniş çıkışlar olur. Türkiye hızlı bir şekilde 2017 yılında zemin kazanacak, tekrar bir çıkış yaşayacak. Esas odaklanılması gereken alan reformlar... OVP’de hangi reformları önceliklendireceğimizin de kurgusunu yapacağız” diye konuştu. 

"Destan yazsak da bir şey fark etmiyor"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu ‘yatırım yapılamaz’ seviyeye indirmesinin Türkiye ekonomisinin güçlenmesine engel olamayacağını vurgulayarak kredi derecelendirme kuruluşlarının geçmişte de benzer kararlara imza attıklarını belirtti. Kararın makro veya mikro ekonomik dengelerle bağdaşmadığını ifade eden Zeybekci, “Moody’s’in gerekçeleri tamamen tabansız, yersiz ve tamamen zorlamadır. Büyümeyle ve doğrudan yabancı sermaye girişiyle ilgili, ihracatta artış destanları yazdığı dönemlerde Türkiye’nin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından verilen puanı ‘yatırım yapılabilir’ seviyede değildi. 2017’nin ihracatın yeniden canlanması konusunda fırsat yılı olacağını düşünüyorum. Gelecek yıl, 2023 hedeflerine doğru çok önemli adımların atıldığı bir yıl olacaktır” dedi. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...