Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Leblebi üretiminde kriz kapıda
Ekonomi

Leblebi üretiminde kriz kapıda

Son Güncelleme: 03 Şubat, 2017 - 09:16
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Leblebi üretiminde kriz kapıda
Fotoğraf Başlığı Leblebi üretiminde kriz kapida

Türkiye genelinde nohut üretiminde yaşanan rekolte düşüklüğü leblebi üretiminde kriz çanlarının çalmasına neden oldu.

Kaydet
a- | +A

Nohut fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesine çıkmasıyla birlikte leblebinin de kilogram fiyatı yüzde 35 seviyesinde artarak 20 liraya yükseldi. Nohut fiyatındaki artış nedeniyle leblebiye de zam yapmak zorunda kalan Çorumlu leblebi üreticileri, devletten nohut ekiminin teşvik edilmesi için çağrıda bulunurken vatandaşlardan anlayış bekliyor.
Leblebi ustalarından Mustafa Kükürt, sektörde yaşanan ham madde sorunu nedeniyle leblebiciliğin en sıkıntılı dönemini yaşadıklarını söyledi. Birkaç ay önce 12 liraya satışa sunulan leblebi fiyatlarının piyasada nohut bulunamadığı için 20 lira olduğunu dile getiren Kükürt, "Nohutun kilosu yaz mevsimde 6-7 lira iken şuanda 13-14 lira. Çiftçi nohut ekmek için tohum bulamıyor. Tohumluk nohut 13-14 lira. Vatandaş bunu alıp ektiğinde risk. Ekim yapan yok. Leblebinin fiyatı şuanda 20 lira ama yaza doğru 25 lirayı da bulur. Nohut olmadığı için esnaf sıkıntı içerisinde. Ham madde bulamayıp iş yerini kapatan esnaflarımız var. Nohut üretimi düştü. Leblebi üretimi yapan esnaf azaldı. 12 liraya nohut alıp da leblebi ürettiğin zaman zaten bir kilo nohuttan 650 gram leblebi oluyor. Yüzde 35 oranında fire var. Leblebi fiyatı 20 lirada kalacak diye bir şey yok. Leblebi fiyatları 25 lirayı, 26 lirayı bulacak" dedi.
Kükürt, esnaflar olarak yıllardır hizmet verdikleri müşterileri mağdur etmemek adına adına kar marjını düşürerek leblebi fiyatlarını en az düzeye çektiklerini ifade etti.
"Nohut ekimi teşvik edilmeli"
Nohut ekiminin teşvik edilmesini isteyen Kükürt, "Devlet hayvancılıkta, şeker pancarında destek verdiği gibi borsaların çiftçiyi nohut ekimine teşvik etmesi lazım. Nohutun en büyük düşmanlarından birisi yaban hayvanları, yaban domuzu. Ekili alanlara zarar veriyor. Vatandaş bu yüzden ekmek istemiyor. Devletimiz, borsalarımız çiftçiye ücretsiz tohum dağıtsa vatandaşa destek verse nohut üretimi artar. Nohut üretimi artınca fiyatı da düşer, leblebi fiyatı da düşer. Yerel yöneticilerden leblebi adına destek bekliyoruz. Örneğin Çorum’un girişine leblebi diyarına hoş geldiniz, leblebi heykeli veya totemi gibi bir şey yok. Yarışma yapılıyor. Dört tane leblebi getiriliyor, yarışma yapılıyor. Esnaf olarak bizi desteklese yerel yöneticiler çevre yollarında dükkanlar var. Buralara giriş çıkışlarda sorun yaşıyoruz. Üretim yapmak için şehir içinde yerler yapmaya çalışıyoruz. Çeşitli sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Yerel yöneticilerin Çorum leblebisine sahip çıkmasını istiyoruz. Çorum’da nohut üretiminin az olmasının en büyük nedenlerinden birisi yaban hayvanlarının çok büyük zarar vermesidir. Bu yüzden çiftçi zarara uğradığı için nohut ekimi tercih edilmiyor. Yoksa Çorum’da kalitesi yüksek leblebilik nohut Çorum'da üretiliyor. Çiftçi kar marjı düşündüğü için nohut ekimini tercih etmiyor" diye konuştu.
"Leblebinin ana vatanı Çorum’dur"
Denizli, Kütahya, Balıkesir gibi illerin leblebiye sahip çıktığını ancak leblebinin ana vatanının Çorum olduğunu dile getiren Kükürt, "Örnek verelim aylık 100 ton nohut tüketiyoruz. Leblebi satıyoruz. Ancak 10-15 ton üretim oluyor. Bu üretimin devamını sağlamak için diğer illerden nohut alıyoruz. Diğer illerin esnafları leblebi bizim, leblebiyi biz üretiyoruz diyor. O zaman Çorum’a nohut göndermesinler ne yapacaklar bir görelim. Türkiye’de kime sorarsanız sorun leblebi denilince akla Çorum gelir" ifadelerini kullandı.
"Ham maddeyi bulamazsak bu gidişle leblebi satışını durduracağız"
Leblebi üreticisi Galip Hışıroğlu da, ham madde bulamazlarsa leblebi satışını durduracaklarını söyledi. Bu yıl ekim olmadığı için nohut rekoltesinin az olduğunu dile getiren Hışıroğlu, Kütahya ve Denizli’deki esnafların bu yıl nohut ihtiyacını Konya başta olmak üzere diğer illerden karşıladığını kaydetti.
Nohut ihraç edilirse bir şeyler yapabileceklerini dile getiren Hışıroğlu, "Çorum’un Leblebisi meşhur. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin leblebi denilince akıllara Çorum gelir. Bu yıl Tarım İl Müdürlüğünden beklentimiz köylüyü üretime yönlendirmesi, destek vermesi. Şuanda nohut fiyatı 14 lira. Şuanda leblebiden para kazanma şansımız yok. Bu işi 50 yıldır yapıyoruz. Bu yıl diyoruz ki para kazanmayalım. 14 liraya aldığımız nohut 17 lira olursa 25 lira olacak. Burada ürünümüz duracak insanlar alırsa alacak almazsa almayacak. Eylül ayına kadar bu böyle olacak. Nohut ihraç edilirse oda leblebilik olursa o zaman fiyatlar düşer" şeklinde konuştu.
"Nohuta sahip çıkılmazsa insanlar leblebiciye gelip leblebi olmadığını duyacaklar"
Leblebici esnafından Cengiz Hışıroğlu ise, "Nohuta sahip çıkılmazsa insanlar leblebiciye gelip leblebi olmadığını duyacaklar dedi. Hışıroğlu, Çorum’un simgesi olan leblebiyi ayakta tutmaya çalıştıklarını, bu yıl sadece Çorum’da değil Türkiye’nin bütün illerinde nohut sıkıntısı olduğunu belirtti.
Ramazan ayından sonra özellikle stoklu çalışamayan esnafların çoğu raflarına yeni ürün koyamadıkları için iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığını açıklayan Hışıroğlu, "Ham madde bulamadıkları için 15-20 yıldır bazı esnaflar mesleği bırakmak zorunda kaldılar. Leblebi ile fındık bir tutuluyor. Bu paraya ben fındık yerim. Bunu izah edemez duruma geldik. Türkiye’de iyi bir tarım politikası nohut, buğday veya fasulye nerede oluyorsa bu teşvik edilerek üreticide para kazanmak kaydıyla birinci elden tedarik edilerek halka sunulmalı. Nohut ekilmediği için yok. Yeni nesil, genç nesil teknolojiye, rahata alışık. Zor gördükleri işi yapmıyorlar. Gençler daha rahat, özentili hayata geçmek istediği için bunu üretmiyorlar" diye konuştu.
Eylül ayında nohut üretimi olmayacağı için leblebi fiyatlarında artışın devam edebileceğini ifade eden Hışıroğlu, "İnsanlar leblebiciye gelip leblebi olmadığını duyacaklar eğer nohuta sahip çıkmazlarsa. Esnaflar, üreticiler, yetkililer herkes bu işe sahip çıkmalı. Çorum’da odamız kapandı. Kapandığı için de sahipsiz kaldık" dedi
Leblebinin Çorum’un olduğunu anlatan Hışıroğlu, şunları kaydetti:
"Mesela bize geliyorlar üretimin Denizli’den Kütahya’dan yapıldığını söylüyor. Anket yapalım Denizli denilince akla yüzde 80 horoz gelir. Kütahya denilince akla çiniler, seramik gelir. Çorum denilince leblebi denilecektir. Bu işe sahip çıkmalıyız. Herkesin bildiği bu ürüne sahip çıkmalıyız. Leblebi sadece Çorum’un. Üretim ve tescil olarak da Çorum’un. Dünya literatüründe bu tescillendi. Kütahya çinisine, Denizli horozuna sahip çıksın. Orada ham madde yok. Kütahya’nın Tavşanlı’nın Uşak’tan Denizli’de Manisa’dan nohut alarak üretim yapıyorlar. Bu yüzden sahip çıkıyorlar. Nereye götürürlerse götürsünler bu Çorum leblebisi olarak satılıyor."

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 03 Şubat, 2017 - 09:16
Haberle İlgili Daha Fazlası
Usak Asayis Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Galatasaray Fenerbahçe maçı nerede izlenir, hangi kanalda? Derbinin şifresiz yayın bilgileri belli oldu
    Galatasaray Fenerbahçe maçı nerede izlenir?
    Kaydet
  • 2
    Türkiye'de bir ilk! Proje tamamlandığında iki kent arası mesafe 2,5 saate düşecek
    Türkiye'de bir ilk! Mesafe 2,5 saate düşecek
    Kaydet
  • 3
    Güller ve Günahlar yeni bölüm ne zaman? 13. bölüm fragmanıyla tarih belli oldu
    Güller ve Günahlar yeni bölüm ne zaman?
    Kaydet
  • 4
    Altın fiyatları en az bin lira düşecek! İslam Memiş'ten
    İslam Memiş: Altın fiyatları en az bin lira düşece...
    Kaydet
  • 5
    Sosyal güvenlikte yeni sistem hazırlıkları: En düşük emekli aylığı diye bir şey olmayacak
    Cevdet Yılmaz: En düşük emekli aylığı diye bir şey...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Halep’te hendek çukur temizliği!..
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Maya
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva İsrail’in 'parçala-hükmet' siyaseti ve Türkiye’nin karşı hamleleri...
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş 2026’nın yeni maaş, ücret ve tazminat haritası çizildi!
    Kaydet
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan Ah çocuk...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Soğan alıp parasını kameraya gösterip bıraktılar
    Soğan alıp parasını kameraya gösterip bıraktılar
    Kaydet
  • Derbi sonrası Okan Buruk'tan dikkat çeken hareket
    Derbi sonrası Okan Buruk'tan dikkat çeken hareket
    Kaydet
  • Fenerbahçe'den olay Okan Buruk paylaşımı
    Fenerbahçe'den olay Okan Buruk paylaşımı
    Kaydet
  • Trump'tan
    Trump'tan "Hazırız" tehdidi! ABD İran'a saldırıcak mı?
    Kaydet
  • Sessiz başlıyor, 9 büyüklüğünde depremle yıkıma gidiyor: Fay hatlarının sırrı ortaya çıktı
    Sessiz başlıyor, 9 büyüklüğünde depremle yıkıma gidiyor: Fay hatlarının sırrı ortaya çıktı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Bahçelievler'de 6 katlı binanın 2 balkonu çöktü
Bahçelievler'de 6 katlı binanın 2 balkonu çöktü
Kaydet
12 yaşındaki çocuğun acı sonu! Sulama havuzuna düşerek hayatını kaybetti
12 yaşındaki çocuğun acı sonu! Sulama havuzuna düşerek hayatını kaybetti
Kaydet
Orhan Şen, 'İstanbul'da kar yağışı' için tarih verdi!
Orhan Şen, 'İstanbul'da kar yağışı' için tarih verdi! "Dışarı çıkmayın" diyerek uyardı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası