Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Senegal, Türk yatırımcılara güveniyor

Düzenleyen:
Senegal, Türk yatırımcılara güveniyor

Ekonomi Haberleri

Batı Afrika'nın gelişmekte olan ülkelerinden Senegal, havalimanı inşaatı, spor kompleksi, otel inşaatı, sergi salonu gibi büyük projelerde Türk yatırımcılara güveniyor. Daha önce ülkemizin Afrika vizyonuna açık destek veren Madagaskar, Somali, Mozambik ve Güney Sudan gibi ülkeler de Türkiye'ye olan güvenlerini art arda dile getiren açıklamalarda bulunmuştu.

Senegal Ekonomi ve Finans İş Birliği Direktörü Abdou Paye Dieng, AA muhabirine, Türkiye ile Senegal arasında son yıllarda giderek artan iş birlikleri, ortak projeler, yatırım, ithalat ve ihracat rakamlarına ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'nin ulaştığı büyüme oranlarıyla Afrika için örnek bir ülke olduğunu dile getiren Dieng, iki ülke arasında çok sayıda büyük projenin hayata geçirildiğini söyledi.

Deing, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurduğu yakın ilişkilerin 2 ülke arasındaki ekonomik iş birliğine de yansıdığını belirtti.

Türk şirketlerin çalışmalarıyla Senegal'de hızlı ve güvenilir bir imaj bıraktıklarına dikkati çeken Deing, "2014'te Dakar'daki Frankofoni Zirvesi'nin yapıldığı konferans merkezini Türk şirketi Summa'nın beklenenden çok daha hızlı şekilde tamamlaması üzerine Dakar'daki yeni havalimanı ihalesi de Summa-Limak ortaklığına verildi." diye konuştu.

Deing, Senegal'de Türklere verilen işlerin hızlı ve en iyi şekilde tamamlandığını gördüklerini vurguladı.

Yatırımlar giderek artıyor

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Türkiye-Senegal arasındaki ikili ticaret 2016 yılında 160 milyon dolar düzeyine çıkarken aynı yıl Türkiye'nin Senegal'den ithalatı 6,1 milyon dolara yükseldi.

Türkiye'nin Senegal'e ihracatı yine 2016 yılında 154,4 milyon doları aştı. İki ülke arasındaki ticarette Türkiye lehine 148,3 milyon dolar dış ticaret fazlası kaydedildi.

Türkiye'nin 2016'da Senegal'e ihraç ettiği maddeler arasında demir veya çelikten çubuklar, makarnalar, demir çelik profiller, unlu mamuller, plastik ambalaj malzemeleri, sanayide ve içecek imalinde hammadde veya koku verici maddeler ve karışımlar, hijyenik eşya ile demir veya çelik gibi ürünler yer alıyor.

Senegal'in yine 2016'da Türkiye'ye ihraç ettiği ürünler arasında ise maden cevherleri ve konsantreleri, balık, yağlı tohumlar, işlenmemiş kurşun gibi ürünler göze çarpıyor.

Senegal, Türk yatırımcılara güveniyor

Türk Summa şirketinin yaptığı Abdou Diouf de Diamniado Uluslararası Konferans Merkezi, bugüne kadar Senegal'de resmen tamamlanmış en büyük Türk yatırımı konumunda. Türkiye Exim Bank aracılığıyla projeye 48,5 milyon avroluk finansman sağlandı.

Dakar'ın yeni havalimanı Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı'nın inşaatı ve işletmesi de Türk Summa-Limak ortaklığı tarafından yapılıyor. Summa-Limak sadece inşaatı değil aynı zamanda havalimanının 25 yıllık işletmesini de aldı.

Türkiye'nin Senegal'de sürdürdüğü proje ve yatırımların toplamı ise 550 milyon doları geçiyor.

Dakar'da kentsel dönüşüm planı kapsamında Türk şirketler, spor kompleksi, lüks oteller, sergi salonu, otoban ve yol yapımı gibi projeleri tamamlayacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...