Defne tohumu koruma altında

Düzenleyen:
Defne tohumu  koruma altında

Ekonomi Haberleri

Dünya mutfağında ünlü şeflerin gözdesi olan defne, üretimde ve ihracatta da Türkiye’de birinci sırada yer alıyor.

Damla PEKER ANKARA 
Dünya mutfağında ünlü şeflerin gözdesi olan defne, üretimde ve ihracatta da Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Defnenin tabii yayılış alanlarından yapılan yaprak ve tohum faydalanmalarının sürdürülebilir nitelikte olmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, üretimde yaşanan değer kayıplarının azaltılmasını ve orman köylüsünün gelirlerinin artırılmasını sağlamak maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2016 yılında hayata geçirdiği “Defne Eylem Planı” ihracat gelirlerini arttırdı. 2016 ve 2020 yılları arasında uygulanacak bu eylem planı çerçevesinde hedefleri belirleyen Bakanlık, bu süre zarfında 12 bin 500 dekarlık alanda defne rehabilitasyonu çalışmaları yapacak. Ayrıca bu alanlarda toplanan defnelerin taşınabilmesi için 160 kilometrelik bir yol şebekesi inşa edecek. Diğer yandan eylem planı ile 1.000 dekarlık defne alanı, tohumundan faydalanmak üzere koruma altına alınacak ve 5 bin kişiye eğitim verilerek iç tüketimin arttırılmasına yönelik 13 adet tanıtım faaliyeti gerçekleştirilecek. Haziran ayı itibarıyla 520 dekar alanda rehabilitasyon çalışması tamamlanarak 22 km’lik yol yapıldı. Ayrıca 160 dekar alan defne tohumundan faydalanılmak üzere koruma altına alındı ve 940 kişiye eğitim verildi.
40 MİLYON $’DAN FAZLA İHRACAT
Defne ihracat geliri 2005’te yaklaşık 12 milyon dolar olan Türkiye’nin 2016 yılı ihracat geliri 40 milyon doları aştı. 2005’te 6 bin 436 ton olan defne üretimi de 2016’da yaklaşık 22 bin tona yükseldi. Bu üretimden ise 1,6 milyon lira gelir elde edildi.

KÖYLÜYE 18,5 MİLYON KAYNAK

Bakan Veysel Eroğlu, eylem planı ile orman köylüsüne ek gelir kapıları açtıklarını belirterek “Bu çerçevede 2016 yılında üretimi gerçekleştirilen defnenin muhtelif aşamalarında yer alan orman köylülerine 18,5 milyon lira kaynak aktardık. Bu tip uygulamalar kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...