Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kartlı ödemeler uçuşa geçti

Düzenleyen:
Kartlı ödemeler uçuşa geçti

Ekonomi Haberleri

Yılın ilk altı ayında kartlı ödemede sektörel bazda en yüksek artış yüzde 27 ile hava yollarında gerçekleşti. Uçak biletlerinin 6 milyar 826 milyon liralık kısmı kartlarla ödendi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2017 yılının ilk altı aylık verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye’de haziran ayı itibarıyla kartlı kullanıcı sayısı yüzde 6 artışla 184,6 milyona ulaştı. Bunun 60,4 milyonunu kredi, 124,2 milyonunu da banka kartları oluşturdu. En çok artış banka kartı sayısında yaşanırken, banka ve kredi kartı yoluyla 2017 yılının ilk altı ayında toplam 317 milyar liralık ödeme yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise 285 milyar lira ödeme yapılmıştı. 317 milyar liralık ödemenin 32 milyar lirası banka kartı, 285 milyar lirası da kredi kartıyla gerçekleştirildi. Böylece banka kartıyla ilk 6 ayda yapılan ödeme, geçen yılın aynı dönemi ile mukayese edildiğinde yüzde 37, kredi kartıyla ödeme ise yüzde 9 yükseldi.

BKM’nin kartlı ödeme verilerine sektörel bazda bakıldığında ise ilk 6 ayda en yüksek artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 ile hava yollarında gerçekleşti. Buna göre hava yolları için yapılan kartlı ödeme tutarı haziran itibariyle 6 milyar 826 milyon liraya ulaştı. Kamu/vergi ödemelerinde yüzde 21’lik artış kaydedilirken, yapılan ödeme tutarı da 10 milyar 246 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu dönemde araba kiralama ödemeleri yüzde 21, yemek ödemeleri yüzde 21, benzin ve yakıt istasyonları ödemeleri de yüzde 20 artış kaydetti. Bu sektörlerde yapılan kartlı ödeme tutarları ise sırasıyla 863 milyon lira, 13 milyar 81 milyon lira ve 27 milyar 967 milyon lira olarak kayıtlara geçti.

Mikro ödemelerde banka kartı kullanımı yaygınlaşıyor 
Türkiye’nin nakitsiz ödemeler toplumu hedefine emin adımlarla ilerlediğini belirten BKM Genel Müdürü Soner Canko, kredi kartı ve banka kartı sayıları artarken kartlı ödemelerde yüzde 11 büyüme gerçekleştiğine işaret ederek “Dijitalleşen dünya ile beraber internetten kartlı ödemeler, sektöre göre daha hızlı büyümesini sürdürüyor” dedi. Kartlı ödeme sektörünün büyümesiyle beraber nakit kullanımının hala yoğun olduğu mikro ödemelerde, banka kartı kullanımının yaygınlaştığını gördüklerini vurgulayan Canko şunları kaydetti: “Banka kartı kullanımının yaygınlaşması nakitsiz hayat yolunda önemli bir gelişme olurken, bu yolda bir diğer önemli ödeme yöntemi olarak temassız teknoloji ön plana çıkıyor. Hem kart hem de kart kabul noktasında büyük ivme yakalayan temassız dönüşümle vakit kazanmaya devam ediyoruz. Bu veriler nakitsiz ödemelere giden yolda hızlanan değişimi ortaya koyuyor.”

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...