Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Vadeli döviz ihalesi bugün başlıyor

Düzenleyen:
Vadeli döviz ihalesi bugün başlıyor

Ekonomi Haberleri

20 Kasım’dan başlayıp sene sonuna kadar olan dönemde her hafta ortalama 600 milyon dolarlık Türk lirası uzlaşmalı döviz satım ihalesi açılacak.

Merkez Bankası hafta sonu yaptığı duyuru ile Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlayacağını açıkladı. 20 Kasım’dan başlayıp sene sonuna kadar olan dönemde her hafta ortalama  600 milyon dolarlık Türk lirası uzlaşmalı döviz satım ihalesi açılacak. Haftalık bazda bakıldığında 450 milyon dolarlık kısmı bir ay vadeli sözleşmelerden oluşan programın büyüklüğü üç ve altı aylık ihalelerle birlikte yıl sonunda 3 milyar dolara yaklaşacak.

YEREL PARA UZLAŞMALI VADELİ DÖVİZ SÖZLEŞMELERİ NASIL DOĞDU?

“Yerel para uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmeleri" sermaye hareketlerinde sınırlamalar olan gelişmekte olan para birimlerinin döviz kuru riskini yönetmek için uluslararası piyasalarda oluşturuldu. Vade sonunda uzlaşmanın yerel para cinsinde yapılması sayesinde para hareketlerinde  sorun yaşanmayan bu sistemde işlemler yurtdışında yapılıyor ve sermaye sınırlamalarının arkasından dolaşılıyor.

DÖVİZ KURU OYNAKLIĞINA MÜDAHALE AMACIYLA KULLANIM NASIL BAŞLADI?

Yurtdışında yapılan işlemlerin kontrolsüz büyümesinden rahatsız  olan gelişmekte  olan ülke merkez bankaları  yerel para uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmelerinin yurt içinde kullanılmasını sağlayan düzenlemelerin önünü açmaya başladı. Vade sonunda yerel para kullanılması sayesinde Merkez Bankası’nın rezerv kaybını engellemesi bu sözleşmelerin yaygınlaşmasında etkili oldu.

DÜNYA

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...