İnşaat sektörüne yakın takip!

İnşaat sektörüne yakın takip!

EMLAK Haberleri

Türkiye'de inşaat sektöründe yeni bir sayfa açıldı. Kaçak ve çarpık yapılaşma, iş güvenliği , afet riski ve mali takip konusunda denetimler sıklaştırıldı.

Türkiye'de iş güvenliği, kaçak ve çarpık yapılaşma, gecekondu ve kıyı talanına hızla önlem alınıyor. Ortofoto Pojesi kapsamında uçaklar Türkiye semalarında uçuyor. Maliye Bakanlığı gayrimenkul bilgi sistemi kurarak gayrimenkulleri takibe alıyor. Yeşil binalar yeni yönetmelikle kontrolden geçirilecek. İş güvenliğine uymayan inşaatlar mühürleniyor. nbsp;Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca gerçekleştirilen Ortofoto Projesi; dünyada da sayılı projeler arasında yer alıyor. Proje kapsamına alınan 40 bin kilometre alanda, şehirlerin yerleşim alanlarını kapsıyor. nbsp;Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce; Ortofoto Projesiyle ortaya çıkan haritadan herşeyi, Türkiye'nin bütün binalarını, çarpık yapılaşmayı, kaçak katları nbsp;da görme imkanının sağlandığını belirterek, "Bu çalışmayla hiç kimse kaçak yapı, kıyı talanı, gecekondu yapamayacak" dedi. Ortofoto ile Türkiye'nin bina envanteri de elde edilecek. Bakanlık web sayfası (portal) üzerinden bu altlık verilerle birlikte Bakanlık mekânsal verileri de sunulacak. Portal üzerinde parsel sorgulama, riskli yapı sorgulama, plan sorgulama nbsp;gibi verilere vatandaş erişim sağlayabilecek.
ANADOLU GÖRÜNTÜLENDİ BİLE!.. nbsp;
Ortofoto Projesi kapsamında Eylül – Ekim aylarında Afyonkarahisar, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Kayseri, Nevşehir, Yozgat, Çorum ve Tokat illerinde havadan görüntü alımı tamamlandı. Gaziantep ve Kahramanmaraş, Eskişehir, Mersin, Osmaniye, Batman, Antalya, Adana illerinin de görüntü alımı tamamlanıyor. 2014 yılı sonuna kadar havadan görüntü alımı tamamlanacak. nbsp;
MALİYE'DEN İNŞAATA ONLINE TAKİP!. nbsp;
Maliye Bakanlığı gayrimenkulleri takip amacıyla Gayrimenkul Bilgi Sistemi kuracak. Sistemde hem kurum içi bilgiler hem de kurum dışı bilgiler toplanarak çapraz kontroller yapılacak. Böylece, 2.5 milyon mükellefle ilgili analiz sonucu üretilecek. Maliye Bakanlığı bir süredir Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı üzerinde çalışıyordu. nbsp;
YEŞİL BİNALARA YÖNETMELİK GELİYOR.. nbsp;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nbsp;sertifika sistemi ile ilgili sekretarya görevini yürütecek. Sertifika sistemi ile ilgili kayıtlar Bakanlık tarafından oluşturulacak Ulusal Yeşil Bina Bilgi Sisteminin (UYBBS) veri tabanında yer alacak. Bakanlık, "Sürdürülebilir Yeşil Bina Temel Değerlendirme Kılavuzu"nu yayımlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Biz bu yönetmeliği çıkarttıktan sonra bizim lisans verdiğimiz bazı kurumlar evet burası yeşil binadır diye belge verecekler. Türkiye'deki kendi firmalarımız, kendi yerli firmalarımız yeşil binalarımızın belgelendirilmesini yerli mühürle yapacaklar" diye konuştu. nbsp;
758 İNŞAATA MÜHÜR VURULDU!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu; işçi ve iş sağlığı, güvenliği tedbirlerine uygun olmadığı gerekçesiyle Türkiye genelinde 758 inşaatın mühürlendiğini açıkladı. Türkiye genelinde yaşanan iş kazalarının çoğunun madenlerde ve inşaatlarda meydana geldiği biliniyor. nbsp;İş kazalarının sadece denetim yaparak önlenemeyeceğini vurgulayan iş teftiş kurulu Başkanı Mehmet Tezel, "İş kazalarının önlenmesi için başta işçi, işveren ve devlet olmak üzere toplumun bütün kesimlerine görev ve sorumluluklar düşmektedir. İşçiler, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uymamanın hayatlarına mal olabileceğini, işveren ise iş kazaları sonucu maddi ve manevi anlamda büyük zararlar görebileceğini bilmelidir. İnsan hayatı her şeyin üzerindedir. Herkes sosyal sorumluluk çerçevesi içerisinde hareket ederek insan hayatına gereken önemi vermelidir" şeklinde konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu'nda 957 personel çalışıyor. nbsp;Son yaşanan iş kazalarıyla birlikte iş güvenliği konusunda denetimler daha da sıkılaştırılıyor. nbsp;İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, insan hayatını her şeyin önünde tuttuklarını dile getirerek, "Skora bağlı konuşmayan bir kuruluşuz. İş kazalarını önlemek istiyoruz. Bir işçinin ölümü bizim için fevkalade üzücü ve mühim. nbsp;Teftişlerimiz hızla sürüyor" açıklamasında bulundu.
Necip ÇİÇEKÇİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...