KKTC, suyuna adım adım yaklaşıyor

KKTC, suyuna adım adım yaklaşıyor

GÜNDEM Haberleri

Kıbrıs, asrın projesi ile içme suyuna adım adım yaklaşıyor. KKTC için büyük önem taşıyan Türkiye'den KKTC'ye su götürme projesi tam gaz sürüyor.

Susuzlukla boğuşan Kıbrıs, asrın projesi ile içme suyuna adım adım yaklaşıyor. KKTC için büyük önem taşıyan Türkiye'den KKTC'ye su götürme projesi tam gaz sürüyor. Yaklaşık 650 kişinin çalıştığı projede, tesislerin yüzde 90'ı tamamlanırken, arıtma ve dağıtım hatlarının yüzde 50'si bitmek üzere. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından koruma altına alınan proje bitiminde ada halkı uzun vadeli su ihtiyacını karşılamış olacak.Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve Dünya'da ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile yavru vatana su sağlayacak KKTC Su Temin Projesi mutlu sona hızla yaklaşıyor. Bakanlık yetkililerinden elde edilen bilgilere göre, proje kapsamında yapılan tesislerin yüzde 90'ı tamamlanırken, arıtma tesisi ve dağıtım hatlarının yüzde 50'si bitmek üzere.Yaklaşık 650 kişinin istihdam edildiği projede Türk çalışanların dışında Kıbrıs vatandaşları da yer alıyor. Deniz geçişi hakkında son durumu belirten yetkililer, "Tüm malzeme tedarikleri tamamlandı ve şantiye stok sahasına nakledildi. Türkiye ve KKTC tarafında denize gömülü ve serili kesimlerin montajı tamamlandı. Askılı kesimde deniz tabanına blok, askı halatı, şamandıra montajı tamamlandı. Askılı kesimde boru montajına başlandı. 3,5 kilometre askılı kesim borusu montaj işlemi devam ediyor" dedi.

DENİZALTILARA ÖZEL UYARI SİSTEMİ

Kıbrıs'a yaklaşık yıllık 75 milyon metreküp su aktarılacak projede deniz altından geçecek boru hatlarına uyarı sistemleri eklenecek. Bu uyarı sistemleri sayesinde bölgeden geçiş yapan denizaltıların boru hatlarına çarpması engellenecek.
Söz konusu sistemle ayrıca su boru hattındaki kaçak ve sızıntılar da takip edilebilecek. Olası bir kaçak ya da sızıntı halinde sistem devreye girerek DSİ' ye bilgi aktaracak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından koruma altına alınan proje bitiminde ada halkı 50 yıllık su ihtiyacını karşılamış olacak.
Damla PEKER

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...