5 mahkum, Öcalan'a sekreterlik yapacak

5 mahkum, Öcalan'a sekreterlik yapacak

GÜNDEM Haberleri

Bekir Bozdağ ile görüşen HDP heyeti, İmralı Adası'na gönderilecek 5 mahkumun, Öcalan'a sekreterlik yapacağını belirtti.

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, saat 17.00'de TBMM'deki Ak Parti Grubuna giderek burada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştü. 1 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından iki grup başkanvekili, kendilerini bekleyen gazetecilere açıklama yapmadan HDP grubuna geçip, partililerle görüşme yaptı. Yaklaşık 25 dakika süren görüşmenin ardından Buldan ve Baluken, gazetecilerle bir araya gelerek sohbet etti.

Buldan, "Yaklaşık 1 saatlik bir görüşme gerçekleştirdik sayın Adalet Bakanı ile. Görüşmemizin ana başlıkları adaya gidiş talebimizin yenilenmesi ve hasta tutsaklar meselesi ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili sorunlar. Ada talebimizi ilettik ve en kısa zamanda gidilmesi gerektiğini ve beklentiler olduğunu ifade ettik. Hasta tutuklalar meselesinin siyasi bir mesele olmadığın ve hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını ifade ettik. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini konuştuk" dedi.

BAKAN BOZDAĞ ADAYA GİDİŞLE İLGİLİ BİR ENGELİN OLMADIĞI SÖYLEDİ nbsp;

Pervin Buldan adaya gidişle ilgili engelin olmadığını belirtip şunları söyledi: "Sayın Bakan Bozdağ'ın ifade ettiği adaya gidişle ilgili bir engelin olmadığı ve en kısa zamanda bir tarih verileceğini söyledi. Hasta tutsaklarla ile ilgili önemli çalışmalarını olduğunu ve yasal düzenlemelerin ardından hasta tutukluların tahliyesi için yasa çıkacağını ifade etti." '

Heyetin genişletilmesiyle ilgili bir görüşmeniz oldu mu?' sorusuna Buldan, "Heyetin genişletilmesi konusunu görüşmedik" yanıtını verdi. nbsp;

'Sekretarya için bir görüşme oldu mu?' sorusu üzerine Pervin Buldan şunları söyledi: "5 mahkum sayın Öcalan'a sekreterlik de yapacak. Bu arkadaşlar her konuda sayın Öcalan'a yardımcı olacak. İsimler daha önce verilmişti. Onların olup olmayacağı yönünde bir bilgimiz yok. Biz bu hafta sonu İmralı'ya gitmeyi bekliyoruz. Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ, kendisi bize geri döneceğini bildirdi. Net tarih verilmedi."

BOZDAĞ: "HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR"


Bozdağ, TBMM'de HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki konuşmasında hasta mahkumlarla ilgili yasal düzenleme hazırlığı içinde oldukları yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Bozdağ, şunları söyledi:
"Cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler arasında kendi başına hayatını idame ettiremeyecek derecede hasta olanlar toplum güvenliği bakımından somut bir tehlike oluşturmuyorlarsa cezalarının infazı ertelenmekte, tutukluysalar tahliye olmaktalar. Bunlarla ilgili bazı uygulamada sıkıntılar var. Daha önce biz bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için somut tehlike kriterini getirdik. Ancak sıkıntılar devam ediyor. Bunun çözümüne ilişkin de bakanlık olarak bizim hazırlığımız var. Hazırlığımız bittiği zaman kamuoyuyla paylaşacağız."

Konuyu insani bir mesele olarak gördüklerini vurgulayan Bozdağ, cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin kendilerine, ailelerinin emaneti olduğunun söyledi.

Onların sağlıklarıyla ilgili her türlü tedbiri almanın kendilerinin vazifesi olduğunu belirten Bozdağ, "Bu çerçevede yaptığımız hazırlık bitince kamuoyuyla paylaşacağız. Bugün grup başkanvekillerinin bu konuyla ilgili de yaşanan sorunları dile getiren değerlendirmeleri oldu. Zaten bizim bu konuda bir çalışmamız vardı, ben de kendileriyle onu paylaştım" diye konuştu.

Bozdağ, bu kapsama giren hasta tutuklu ve hükümlü sayısını şu aşamada net olarak verebilmenin mümkün olmadığını ifade ederek, bunun sağlık raporlarının ortaya konması sonucunda belirleneceğini aktardı.

Bakan Bozdağ, şöyle devam etti:
"Cezaevinde hayatını tek başına idame ettiremeyeceği sağlık raporu ile tespit edilmiş kişiler, toplum güvenliği bakımından somut bir tehlike oluşturmuyorlarsa onların cezalarının infazının 6 ay süre ile ertelenmesi söz konusu. Her 6 ayda da bir yeniden gözden geçiriliyor. Eğer hastalık devam ediyorsa erteleme yapılabiliyor. İyileşme olduysa ertelemeye son veriliyor, tutukluysa tahliye oluyor. Uygulama bu."

-"Taleplerini ilettiler"
HDP heyeti ile gerçekleştirilen görüşmede İmralı'la ziyaretin gündeme gelip gelmediği, bir planlamanın olup olmadığı sorusuna ise Bozdağ, "Bu konuda da taleplerini ilettiler" karşılığını verdi.




Davutoğlu Irak ziyareti sonrasını işaret etti
Irak'ın başkenti bu sabah Bağdat'a yapacağı ziyaretten önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyetinin İmralı'ya gidiş tarihiyle soruları yanıtladı. Davutoğlu, PKK'nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan ile görüşen heyete yeni bir isim eklenip eklenmeyeceği ve İmralı'ya yeni mahkûmların gideceği tartışmalarıyla ilgili olarak Cuma günü tamamlanacak Bağdat ziyaretini işaret etti:


"Çözüm sürecinin nihai perspektifi olan silahsızlanma da dahil olmak üzere şiddetin terk edilmesi ve demokratik ortamda siyasi hayatın hayata geçirilmesi konusunda da net bir tavır sergilenecek. Ümit ederiz bu tür görüşmeler onun önünü açar. Bağdat dönüşü bu konuda gelişmeler olabilir."


HDP heyeti son olarak Pazartesi günü Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüşmüştü. Heyet, "diyalog kanallarını açma" amacıyla yapılan görüşmenin ardından müzakerelerin hızlandırılacağını açıklamıştı.


Kobani olayları sonrası ilişkiler dondu
2013 yılı Mart ayında başlayan Çözüm Süreci'nde, IŞİD'in Kobani'ye saldırılarının ardından HDP'nin çağrısıyla 6-7 Ekim'de yapılan eylemlerde 40'a yakın kişinin hayatını kaybetmesi ile HDP ile Hükümet arasında diyalog kanalları kapanmıştı.

Hükümet ile son olarak Kobani eylemleri ile diyalog kuran HDP, İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüşmeye ise en son 21 Ekim tarihinde gitti. Bu görüşmenin ardından hükümet, HDP heyetinin İmralı Adası'na gitmesine izin vermedi.

Heyet, 3 Kasım'da İmralı'ya gitmek için Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu, ancak bu talebe yanıt gelmedi. Çözüm sürecinde yükselen tansiyonun düşmesi ise 11 Kasım'da Çözüm Kurulu üyeleri ile HDP heyeti arasında kurulan temas sonrasında oldu.
HDP heyeti, bu görüşmelerin ardından Çözüm Sürecinde kalınan noktadan devam edilmesi konusunda hükümet üyeleri ile ortak karar alındığını açıkladı. AA-DHA-Al Jazeera

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...